Soutěže 1060
Výuka 901
Semináře 346
Nebelvír

Autor: Hekatea Centaurix
Práce odevzdána: 1. 5. 2016 16:46
Seminář: Zdravá výživa ve středověku
Přednášející: Isabella Anne Swan

Zadání semináře

Za domácí úkol si vyberte a vypracujte DVĚ z následujících zadání:

  • V díle De observatione ciborum byzantského lékaře Anthima se můžeme dočíst, že zaječí žluč s pepřem je vynikající lék proti bolesti uší. Popište podrobný postup přípravy tohoto léku a způsob jeho aplikace na pacienta. Délka min. 2 palce
  • Medovina je jedním z nejranějších alkoholických nápojů. Najděte a popište některý historický recept a postup výroby a přidejte obecné informace o medovině v historii i současnosti. Délka min. 2 palce.
  • V hodině jste měli možnost nahlédnout do originálního vydání Hildegardina spisu. Zrekonstruujte jednu jeho stránku - bude obsahovat některý z probraných pokynů přeformulovaný tak, jak asi mohl původně doslova znít, a jednoduchou ilustraci.  
  • Zmiňovali jsme se o neblahých vlivech celeru na duševní stav. Zkuste si představit, že jste středověký kouzelník a přejedli jste se celeru - o tomto zážitku napište báseň v libovolném stylu, bude však mít aspoň 16 veršů.

Vypracování

Hezký den, madam,

děkuji za zajímavý seminář.

Pro úkol jsem si vybrala druhou a třetí možnost, tedy medovinu a list z Hildegardina spisu.

S pozdravem
H. Centaurix

 

Medovina byla oblíbeným nápojem starověku a středověku, byť Řekové a Římané, zmlsaní vínem, jí na chuť nepřišli a med raději používali k dochucení svého vína než jako základní surovinu pro výrobu nápoje. (Oni ovšem Řekové a Římané moc nedali ani pivu. ;) )

Ve střední Evropě si ovšem medovina zachovala svou popularitu od nejstarších dob Keltů a Germánů až přelomu 13. a 14. století, kdy k nám Karel IV. přivezl vinnou révu a Arabové či osmanští Turkové zase své destiláty. V 11. až 12. století dokonce patřily země Koruny české k významným výrobcům a také vývozcům medoviny. Dnes se medovina postupně znovu navrací – objevuje se na každém historickém (či lépe historizujícím) jarmarku.

Recept, který jsem našla, mě zaujal především způsobem, jakým měřil čas a teplotu v jednotlivých fázích výroby:

1/ Vodu (tři litry) ohřejeme tak, abychom do ní ještě mohli ponořit ruku a neopařili si ji.

2/ Do ohřáté vody přidáme med (1,5 l), promícháme tyčí, necháme chvíli odstát, poté přes čistou látku scedíme do čisté nádoby a dáme vařit.

3/ Zatímco se směs vaří – po dobu, co by člověk přešel jeden akr tam i zpět – sbíráme (tj. odstraňujeme, nejlépe cedníkem, abychom s pěnou nevzali i nápoj) z hladiny pěnu.

4/ "Mladinu" (tj. medovinu v této fázi výroby) slijeme do nádoby, kterou můžeme uzavřít tak, aby z ní neunikaly výpary, a počkáme, dokud nápoj nevychladne tak, abychom do něj mohli ponořit ruku.

5/ Mladinu znovu přelijeme do hrnce s chmelem (cca 1/3 l) a hrstí šalvěje, vaříme po dobu, co by člověk ušel jednu míli.

6/ Mladinu odstavíme, přidáme "půl ořechu" kvasnic a zamícháme.

7/ Znovu scedíme přes čistou látku do soudku, přikryjeme – nyní ovšem tak, aby výpary mohly odcházet – a necháme odstát 24 hodin.

8/ Dalších tři dny a poté osm dní hlídáme proces kvašení (každý večer přidáváme kvasnice)

9/ Přelijeme do pryskyřičného soudku a necháme dalších osm dní odležet.

 

Stránka z Hildegardina spisu:

stranka

Zdraví chceš-li silné míti,
sílu vína musíš vpíti.

Vody díl vždy k vínu přidej,
by nápoj byl vyváženej.

Z vody samé
tělo chabé
a hlen v plíci
můž dosíci.

Samo víno horkost vznítí,
k smyslnosti dráždí pití.

Šťávy v těle vyváží,
kdo s vodou víno zesobáší.