Soutěže 1890
Výuka 2187
Semináře 749
Havraspár

Autor: Daffodila Nightingale
Práce odevzdána: 30. 10. 2016 21:52
Předmět: Domácí kouzlení, 1. A
Termín: 4. termín

Zadání domácího úkolu

Když už jsme u toho vaření, tak mi pošlete nějaký váš oblíbený recept, při kterém by se dalo použít alespoň jedno z kouzel, které jsme dnes probírali. Recept mi popište – nezadávám délku, ale správný recept by měl obsahovat seznam přísad a potřeb k vytvoření pokrmu (či nápoje) a pak samotný rozepsaný postup, podle kterého bych měla být schopná pokrm (nápoj) vytvořit. Nezapomeňte připsat, jak velká porce mi vznikne, abych to neměla k večeři celý týden. Můžete přiložit i vlastní fotografie (nejlépe s cedulkou s vaším jménem a datem). 

Vypracování

Zrovna dnes jsem poprvé zkoušela dýňový sirup (abych si udělala krásné podzimní PSL = Pumpkin Spiced Latté). Není na tom nic tolik těžkého, využila jsem hned dvě první kouzla - krájet i máchat. 

 

Jako první jsem musela vytvořit dýňové pyré. K tomu mi posloužila Dýně hokkaido. Na ni jsem použila kouzlo krájet a rozpůlila ji napůl. Dýňové pyré se dělá z pečené dýně, takže jsem rozkrojenou hokkaido položila nakrojenou částí na plech, nalila trošičku vody, aby byla hezky měkoučká a zapařená a šoupla do trouby předehřáté na 180 stupňů cca hodinku. (Při tvrdších až hodinka a půl, nebo do chvíle, kdy do dýně snadno vklouzne vidlička). 

 

K tvorbě dýňového sirupu je třeba "spešl koření". To jsem si smíchala v té hluché době, kdy se mi pařila  troubě dýně. Potřebovala jsem mletou skořici, mletý zázvor, mletý hřebíček, mleté nové koření a mletý muškátový oříšek. Základ tvoří tři polévkové lžíce skořice, přidáme po dvou čajových lžičkách zázvoru a muškátového oříšku a lžičce a půl nového koření a hřebíčku. Uzavřeme do skleničky a zavelíme "míchat". 

 

Ve chvíli, kdy je dýně hotová, ji vyndáme a necháme vychladnout, abychom s ní mohli manipulovat, aniž bychom si udělali bebí. Moje dnešní dužina se od dýně odlupovala už jen při pouhém pohledu. Tu, která se přeci jen drží slupky seškrábeme do mísy (či mixéru) a rozmixujeme. (V případě tuhosti přidáme vodu.) Vzniklou hmotu přesuneme do síta a necháme hodinu odkapat vodu (je zajímavé, když dýně čůrá.)

 

Po odkapání je dýňové pyré hotové. A můžeme se dát do tvorby sirupu. Krom pyré a koření je k němu třeba voda a třtinový cukr. Postup je neskutečně snadný. 150g cukru rozpustíme ve 240ml vody (ohřála jsem ji v rychlovarné konvici). Poté přidáme tři polévkové lžíce pyré a půl čajové lžičky koření. To celé (nejsnáze metličkou) rozšleháme dohromady. 

 

Je dobré při nalití do nádoby prohnat přes jemné sítko, já ho nemám a nic tak hrozného se neděje. A je to lahoda! Doporučuji. :) 

 

http://www.imagehosting.cz/images/dovdobroty.jpg

Dýňové pyré, koření, sirup