Soutěže 1921
Výuka 2233
Semináře 756
Zmijozel

Autor: Aurora Mockingbird
Práce odevzdána: 7. 7. 2023 22:32
Soutěž: Recepty I.
Zadavatel soutěže: Rain Bow Arrow

Zadání soutěže

Krásný den Vám přeji a zároveň Vás vítám u své nové kulinářské soutěže. Vždy Vás požádám o recept na dané téma a na Vás bude mi jej sepsat i s postupem, ukuchtit a doložit min.2 fotografiemi.

 

1. kolo - JAHODY

 

 

Co po Vás chci:

 

Moc se těším na to, co mi ukuchtíte!

Vypracování

Krásný letní den!

Zvolila jsem recepty takové, aby bylo zahrnuto co nejrůznorodějších způsobu přípravy. Přeci jen, nechci celé léto jíst pouze buchty a koláče. Snad Vás tím inspiruju a trochu naladím třeba na výlet na samosběr. :)

 

1. RECEPT - Linecký koláč s jahodami, vanilkovým pudinkem a drobenkou

 

Ingredience: 

těsto-

1 špetka soli

1 vejce

150 g másla

50 g cukr moučka

1 balíček vanilkový cukr

200 g hladká mouka

drobenka-

3 lžíce máslo

3 lžíce cukr moučka

3 lžíce hrubá mouka

náplň-

500 g jahody

1 sáček vanilkový pudink

500 ml mléka

cukr na doslazení pudinku

 

Postup: 

Začneme s těstem. Mouku prosijeme, smícháme s cukrem moučkovým a vanilkovým, trochou soli a spojíme s vejcem a měkkým máslem. Z těsta vypracujeme hladkou kouli, kterou dáme do lednice na půl hodiny odpočinout. Mezitím si uvaříme vanilkový pudink podle návodu na obalu. Jahody omyjeme a podle velikosti rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Z másla, cukru a mouky uděláme mezi prsty drobenku. Těsto rozválíme na placku a vložíme do formy. Posypeme polovinou drobenky, přelijeme vanilkovým pudinkem a pokryjeme ovocem. Posypeme zbylou drobenkou. Troubu předehřejeme na 175 °C a pečeme linecký koláč asi 35 minut. Hotový linecký koláč s jahodami nakrájíme a podáváme k nápojům, jako svačinu nebo na oslavu začínajících prázdnin.

 

2. RECEPT - Tvarohovo-smetanové nanuky s jahodami

 

Ingredience:

na 6 nanuků
120 g smetany ke šlehání/na vaření (přidáme stužovač) 
40 g tvarohu
100 g jahod
40 g cukru moučka
3 lžičky vanilkového cukru

 

Postup:

Smetanu s tvarohem vyšleháme do hustého krému. Jahody opláchneme, odkrojíme stopky a spolu s cukrem a vanilkou je rozmixujeme na hladkou omáčku. Jahodovou omáčku přimícháme do smetanového krému a naplníme formičky na nanuky. Dáme do mrazáku na nejméně 4 hodiny, aby nanuky zmrzly.

 

3. RECEPT - Letní jahodová limonáda

 

Ingredience:

na sirup-

250 g jahod

250 g cukru

2 g kyseliny citronové

120 ml vody

lžíce citronové šťávy

na dozdobení a servírování-

led

máta

citrón

kousky čerstvých jahod

limetka

 

Postup:

Jahody opláchneme, odstraníme stopky a nakrájíme na drobné kousky. Dáme je do hrnce, přimícháme kyselinu citronovou (a podle chuti i citronovou šťávu) a zalijeme vodou. Vaříme několik minut (asi 5 min) a během toho sbíráme pěnu. Pak scedíme do jiného hrnce.

Přisypeme cukr a za neustálého míchání ho rozpustíme. Shrneme a nalijeme do čistých uzavřených nádob. 

Servírujeme do sklenice s ledem. Vlijeme asi 2 cm sirupu, přidáme led, limetky, citron, mátu a kousky jahod. Nakonec zalijeme perlivou, či neperlivou studenou vodou a máme hotovo. Oslavy mohou započnout!