Soutěže 1919
Výuka 2224
Semináře 753
Zmijozel

Autor: Aurora Mockingbird
Práce odevzdána: 20. 11. 2023 16:33
Předmět: Lektvary, 1. A
Termín: 6. termín

Zadání domácího úkolu

Jaké znáte mudlovské lektvary na uzdravení? Jak se připravují? A pomáhají vám?

Najděte alespoň 3 „zaručené a osvědčené“ recepty, které vlastními slovy popište a přidejte k dobru svou zkušenost s těmito mudlovskými zázraky.

Vypracování

Dobrý den madam Lecterová

 

moc ráda vám představím tři léčivé domácí lektvary, se kterými mě seznámila moje maminka a babička, když jsem ještě byla malá čarodějka. Některé chutnají líp, některé zas hůř, ovšem fungovaly skvěle všechny tři!

 

Česnekový čaj

Suroviny:

2 stroužky česneku

šťáva z citrónu

lžička medu

šálek horké vody

 

Postup:

Česnek se oloupe a rozmáčkne a poté se vymáchá v horké vodě, dokud nepustí dostatek své "šťávy". Poté se na dochucení a podpoření přidá med a citrónová šťáva a ještě teplé se to konzumuje.

 

Benefity:

Posílení imunitního systému, detoxikační účinky česneku, účinné proti velikému spektru nemocí a nachlazení

 

Má zkušenost:

Tento nápoj byl jedním z mých největších nepřátel, celé mé dětství. Chuť česneku ve vodě je naprosto příšerná, ale co se musí nechat je, že občas se mi po tom opravdu udělalo o něco lépe.

 

Bodování:

Chuť 1/10 

Funkce 6/10

 

 

Zázvorový "utrejch"

Suroviny:

zázvor

citrónová šťáva

lžička medu

horká voda

 

Postup:

Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Poté vložíme do hrnku, zalijeme horkou vodou a necháme dvě minutky odležet. Nakonec přidáme med a citrónovou šťávu a ještě teplé vypijeme.

 

Benefity:

Protizánětlivé účinky, zklidňuje žaludek, pomáhá při nachlazení a chřipce, zlepšuje průtok krve

 

Má zkušenost:

Tento čaj, který jsme doma nazývali "utrejch", mi vlastně docela chutnal. Vždy jsem poprosila maminku aby mi tam přidala co nejvíc medu a bylo to tak sladké, že pálivost zázvoru nebyla cítit. Při nemoci jsem takových čajů vypila třeba 10 za den a byla jsem vždy bleskurychle zdravá.

 

Bodování:

Chuť 8/10 

Funkce 9/10

 

Cibulový sirup

Suroviny:

2 větší cibule

hrnek medu

šťáva z 1 citrónu

zavařovací sklenice

 

Postup:

Cibule se nakrájí na tenké nudličky. V hrnci se smíchá med, citrón a nakrájená cibule a poté směs 15 minut povaříme na mírném ohni, dokud nám cibule nezměkne a směs nezíská sirupovitou konzistenci. Poté směs uchováváme v zavařovací sklenici nejlépe v lednici a každý den podle potřeby užíváme 1-2 lžíce našeho sirupu.

 

Benefity:

Pomáhá proti kašli a rýme, detoxikace, antivirové a antibakteriální účinky cibule, uklidňuje krk, pomáhá imunitnímu systému

 

Má zkušenost:

Kdybych si měla vybrat jeden lék z celého světa, kterým se chci léčit, je to přesně tento. Ačkoliv se může zdát, že nebude chutnat dobře, protože tam dáváte cibule, opak je pravdou. Cukr z medu nám cibuli krásně zkaramelizuje a je to celý sladký a moc chutný. Jako malá jsem se vždycky těšila, až zas přijde čas na léčení. Také si pamatuji, že jsem po tom opravdu vždy přestala kašlat.

 

Bodování:

Chuť 11/10 

Funkce 7/10

 

 

Aurora M.