Soutěže 1890
Výuka 2187
Semináře 749
Mrzimor

Autor: Sinead Siobhain
Práce odevzdána: 7. 5. 2014 16:49
Předmět: Kouzelnické kulinářství, 1. A
Termín: 7. termín

Zadání domácího úkolu

Viz výklad. Prosím o všechna 3 menu.

Vypracování

Dobrý den, posílám vypracování domácího dú pro tento termín:

 

1. Mudlovské slavnostní menu

 

Rozhodla jsem se postupovat podle příkladu z přednášky, nikdy jsem se žádné velké slavnostní hostiny neúčastnila, takže mé zkušenosti jsou v tomto ohledu nulové. Stejně tak inspirace pochází z hlubin internetu, kdy jsem si našla různá jídla, která jsem do menu sestavila dle svého rozumu a uvážení.

 

Aperitiv pro dospělé

 

Předkrm: Kachní paštika s omáčkou z lesních plodů

 

Polévka: Slepičí bujón s knedlíčky, nudlemi a čerstvými bylinkami

 

Ryba: Filé ze pstruha se špenátovým koláčkem a šafránovou pěnou

 

Hlavní chod: Vepřové kousky v parmezánovém těstíčku, pečené brambory

 

Dezert: Krém z bílé čokolády s bazalkou a malinami

 

Na závěr přípitek šampaňským pro dospělé a nealkoholickým šumivým vínem pro nezletilé.

 

2. Slavnostní kouzelnické menu

 

Kouzelníci si potrpí na dlouhé slavnostní večeře, protože stárnou pomaleji než mudlové, i čas strávený u jídla vnímají jinak. Není tedy neobvyklé, když kouzelníci stráví slavnostní večeří i hodiny, během kterých je podávána spousta chodů. Rozhodla jsem se pro obdobně kratší menu, jako je předchozí, avšak ryze kouzelnická jídla.

 

Aperitiv pro dospělé kouzelníky, např. Trollí šumivé víno

 

Studený předkrm: Nadýchaná pomazánka z ďasovcových očí s křupavou bagetou

 

Polévka: Jemný lopuchový krém s křupavou hrabáčí slaninou

 

Teplý předkrm: Marinované grilované kluběnky s kopřivami

 

Ryba: Dušená stehýnka bublinatky v páře s mandragorovým pyré

 

Hlavní chod: Medailonky z drsnochvosta s restovanými muchomůrkami

 

Dezert: Směs plodů lesa s pěnou z ranní rosy sypané duhou

 

Výběr skřítčích vín a dýňová šťáva pro mladé kouzelníky

 

Vybrané sýry z mléka hafoně, mantichory a sfingy

 

Dračí ovoce, hopsinky, pískavá jablíčka a kouzloborůvky

 

Na závěr samozřejmě sklenička ohnivé whisky na trávení, pro nezletilé například lávová horká čokoláda

 

3. Oslava narozenin babičky

 

Jedna moje babička mudlovská je, zkusím tedy sestavit menu pro ni. Potrpí si na klasická (podle mého i těžká) jídla, jak to u nich bylo vždy zvykem, budu se tím tedy řídit.

 

Předkrm: Škvarková pomazánka na tenkém krajíčku chleba

 

Polévka: Kuřecí vývar se zeleninou, nudlemi a masem

 

Hlavní chod: Vepřová pečeně, bílé a červené zelí, knedlík

 

Dezert: Tvarohový či pudinkový dort, roláda s pařížským krémem

 

Obložené mísy - domácí uzené, šunka od kosti, salámy, sýry, zelenina

 

Může se to zdát, že jsem menu pro babičku nějak odflákla a že je obyčejné, ovšem stavěla jsem na tom, jak to opravdu u nás doma chodí a jak ty oslavy probíhají. Jestli se divíte u dezertu, není to buď a nebo.. je to obojí a často je těch zákusků i víc. V přednášce jste se trefila správně, že babičky jsou často na sladké :)

 

Sinead Siobhain