Soutěže 1916
Výuka 2219
Semináře 753
Havraspár

Autor: Amber de Pluvio
Práce odevzdána: 14. 2. 2016 13:56
Soutěž: Vaření s komplikací: V mudlovské společnosti
Zadavatel soutěže: Cerridwen Lowra Antares

Zadání soutěže

Občas se přihodí, že potřebujete vykouzlit hostinu nebo třeba jen pohoštění pro někoho, kdo má značná omezení v jídelníčku. Dovedete si s tím poradit?

Pravidla jsou následující:
*Žádná pšenice ani výrobky z ní (plošná náhrada mouky za jinou nefunguje, mají jiné vlastnosti)
*Žádné oříšky ani nic z nich (tedy například ani ne marcipán - ten je z mandlí), arašídy nejsou oříšky, ty se použít smí
*Žádná paprika
*Žádné citrusy
*Mléko a vejce použitelné jen v minimálním množství, pokud vůbec
*Dráždivá koření (chilli, skořice) a česnek vynechat nebo použít jen minimálně
*Stále to musí být CHUTNÉ (alespoň objektivně)
*V tomto kole jen REÁLNÉ recepty

Co musíte splnit:
Napište mi recept na jeden porkm, který bude splňovat dané náležitosti.
*Můžete ho najít a přepsat vlastními(!) slovy (podle použitelnosti, kvality a tak podobně 0-5 srpců).
NEBO

*Můžete nějaký sami vymyslet, pokud rádi vaříte a experimentujete - zde je nutný i popis vašeho uvažování a jak jste přišli na to, co chcete vyzkoušet (0-10 srpců, podle přispění vaší invence nad rámec receptu).
(Vymyslet neznamená "najdu si recept a jen vynechám ty suroviny, ona to nepozná". Pozná. A hlavně to dost možná nebude splňovat kritérium chutnosti.)

Co můžete splnit:
*Uvařit podle receptu a popsat, jak se vám dařilo, jaké byly zádrhely a jak to chutnalo. Ohodnocení je podmíněno dokumentací se jmenovkou/vidličkou v ruce u výtvoru (nekvalita fotky v tomto bodě nevadí, je jen důkazem, že si vaření nevymýšlíte). (0-15 srpců podle kvality, originality, délky (ale tu nepřehánějte, maximum kolem 7 palců, důležitý je obsah a beru v úvahu, že vaříte, to je samo o sobě složité :D).
*Vyfoťte nějak pěkně výsledek, ať na to každý dostane chuť. Jednou bez jmenovky, jednou se jmenovkou. Nebo s vidličkou v ruce - namířenou na jídlo. (0-8 srpců)
Pokud se vám to úplně nepovedlo, vyfoťte to stejně a popište, co se nepovedlo. Zkuste to originálně nebo hezky naaranžovat, můžete i tak dostat plný počet!


Možný bonus v závislosti na vysoké kvalitě, a na tom, co za pokrm si vyberete - je logické, že obecně například moučník je náročnější než salát (ale to rozhodně neplatí plošně a obtížný luxusní salát může dopadnout lépe než vyklopení tvarohu do misky a ozdobení bezlepkovým piškotem).

Možná sražení bodů za vaření podle jiného receptu (tj. např. nevynechání pšeničné mouky, na výsledku to bývá poznat). Účelem soutěže je zkusit si něco třeba i nového!

Vypracování posílejte přes admin a fotografie přes galerii nebo externě tak, ať nic nemusím stahovat a rovnou se to zobrazí. Jinak to neberu.
Recept je k hodnocení nezbytný. Popis a/nebo fotografie je pak čistě na vás, můžete poslat obojí nebo jen jedno - anebo nic.

Případné dotazy posílejte sovou.

Vypracování

Dobrý deň prajem.

Keď som uvidela túto súťaž, musela som sa úprimne usmiať. Presne takto si totiž varím každý deň: vegánsky, bez pšenice, papriky, s minimom citrusov. (Akurát orechy a výrazné korenia teda milujem...) Bolo pre mňa ťažké nie nájsť vhodný recept, ale vybrať si z tých doslova tisícok neuveriteľne chutných jedál, ktoré poznám! Nakoniec som zvolila svoj obľúbený recept na tradičný anglický slaný pastiersky koláč. Zvyčajne býva korenenejší a obsahuje nejakú formu mäsa, avšak chutí rovnako famózne (ak nie lepšie) aj v zdravšej vegánskej verzii!

Recept som pôvodne našla pred asi rokom, sama som ho nevymyslela, ale vytvorila som si vlastnú verziu a trochu pozmenila postup.

 

Počet porcií: 2 - 3

Čas prípravy: cca 60 min

Typ jedla: obed, večera

Chuť: jemná, jarná

 

Ingrediencie na koláč /všetko varím od ruky, množstvá sú len orientačné/:

1 malá alebo 1/2 veľkej šalotky

balenie bylinkového alebo natural tofu /dá sa nahradiť napr. fazuľami/

1 - 2 zelerové stonky

pár lyžíc kvalitného paradajkového pretlaku

hrnček mrazeného alebo konzervovaného hrášku

2 stredne veľké mrkvy

hrsť nasekaného kôpru (dá sa zameniť napr. za bazalku, petržalku, pažítku - ľubovoľnú inú čerstvú bylinku)

pár kvapiek tamari omáčky alebo pár štipiek soli

trochu olivového oleja

Ingrediencie na zemiakovú/batátovú kašu:

3 zemiaky alebo 1 veľký batát

pár lyžíc rastlinného mlieka /ryžové, sójové, kokosové, .../

trochu olivového oleja

štipka soli

(áno, na fotografii je obyč. cibuľa... posledná šalotka mi bola doslova vyfúknutá spred nosa :) ) 

 

Postup:

1. Nadrobno nakrájame mrkvu, dáme ju do hrnca, pridáme malinko vody (aby sa stihla do uvarenia všetka odpariť) a dusíme do mäkka.

2. Rovnakým spôsobom uvaríme zemiaky, ktoré následne rozmixujeme alebo rozšťucháme podľa požadovanej hustoty s mliekom, olivovým olejom a štipkou soli. Kto nekonzumuje zemiaky ako ja, môže nahradiť batátmi. Len treba počítať s tým, že kaša bude sladšia a oranžovejšia.

3. Na rozpálený olej hodíme nadrobno nakrájanú šalotku, po pár minútach pridáme rozdrobené alebo nastrúhané tofu, nadrobno nakrájaný stopkový zeler, chvíľu smažíme, nakoniec zalejeme paradajkovým pretlakom a pridáme mrkvu s hráškom. Dochutíme štipkou soli (príp. aj pepřu/cesnaku) a ľubovoľnou čerstvou bylinkou. Minútku prehrejeme.

4. Túto zmes na záver vložíme do menšej zapekacej misy či malého vymasteného-pomúčeného plechu, ucapkáme lyžicou, prikryjeme zemiakovou/batátovou kašou a pečieme na 200°C približne 20 - 30 minút.

5. Po dopečení si môže a nemusí každý dochutiť svoju porciu tamari, soľou či korením.

Mnoho šťastia pri kuchtení a dobrú chuť!

 

Recept vyšiel výborne, aj s mäsožravou mamou sme si pochutnali. Zádrhele neboli žiadne, keďže podobné jedlá už dlhšiu dobu varím 1-2 krát každý deň. Jediné mínus vidím v tom, že pokrm dosť dlho chladne. Len pár krát sa mi stalo, že by jedlo nechutilo fantasticky. Až je mi smutno, keď pomyslím na to jednotvárne jedlo, ktoré som kedysi konzumovala... Nabádam preto aj ostatných: Nebojte sa v kuchyni experimentovať! :)

 

- Amber de Pluvio