Zadání domácího úkolu
Vyberte si některé z následujících zadání a to zpracujte:Vypracování
Další druhy čajů
Čajů je strašná spousta druhů. Mimo ty, které jste nám popsala v hodině - tedy bílé, zelené, černé, kvetoucí tu máme ještě také polofermentované Oolongy, pořádně dlouho naložené Pu-erhy, klasické nečaje bylinkové a ovocné, žluté čaje, Maté, Honeybush, Rooibos, Ajurvédské horské a specialitky typu Rizé, Touareg, Dáta Masala, Japonské zelené vyjimečnosti (Kukicha, Hojicha)... Jelikož pracuji už více jak rok v čajovně, mám vyzkoušené všechny typy čajů a pokusím se vám o nich něco říct a popsat alespoň slovy chuť.
Nejprve bych navázala na vaší hodinu a popsala Vám dva vyjimečné zelené japonské čaje, tedy Kukichu a Hojichu. Hojicha je pražený zelený čaj, přičemž se nepraží lístky čajovníku, ale řapíky. Vzhledově čaj připomíná kousky sena a chuť má jako chleba. Na malou 250ml konvičku se dává zhruba 6g a nechává se na 85 stupňů max. První nálev se dává půl minutky a každý další nálev necháme o cca dvacet sekund déle. Kukicha má stejnou přípravu, pouze se jedná o řapíky čaje Matcha. Tedy o zbylé kousky tohoto velmi jemně mletého čaje.
Polozelené Oolongy patří mezi zvlášť výborné kousky. Jsou to zelené čaje (většinou svinuté do kuliček), které se nechávají oxidovat a v průběhu se oxidace přeruší (plně oxidovaný čaj je černý). V závislosti na tom, jak dlouho se oxidují, takovou chuť mají a podle toho se také luhují. Často se připravují i s nějakou příchutí (Milk Oolong, Jahodový Oolong). Patří sem třeba Gao Shan, Red Oolong, Formosa Oolong, Gade Oolong, Shui Hsien a mnoho dalších. Zvládne až dva litry, nálevů je tedy vskutku hodně. Dává se do malé konvičky (250ml) zhruba 4g a nechává se 2 a půl minuty. Každý další nálev se nechává o půl minutky déle a dostává pokaždé jinou chuť.
Pu-erhy (mé oblíbené) jsou zase speciálním typem čaje, které se nechávají plně zoxidovat a poté se za přítomnosti bakterií nechají zoxidovat znova. Nálevy jsou tedy velmi temné barvy a platí zde pravidlo, že čím starší pu-erh, tím lepší. Nejlepší chuti dosáhnete až když máte pu-erh patnáct let a výše. Luhování je čistě na vás. Nedosáhnete sice tříslovin jako u zeleného čaje, ale naproti tomu, když jej necháte třeba 10 minut, získáte v podstatě tekutou smrt. Čaj takto silný je účinnější než kafe v litrové konvičce. Rozhodně zhruba 3 hodiny po požití neusnete. Do konviček se dává kolem 6g, opět závisí na konzumentovi (já dávám běžně 10g). Chuť je velmi, velmi zemitá a odér hlíny je naprosto běžný.
Na wikipedii se sice dozvíte, že pokud jde cítit hlína, jedná se o nekvalitní sortu, ale dle mého názoru (a to se v čajových kruzích pohybuji velmi dlouho) je takový pu-erh takový, jak má být. Nasládlý pu-erh prostě není pu-erh. To je vývar z ponožek... Když už si prostě děláte pu-erha, musí to být síla!
Žluté čaje se velmi podobají polozeleným - opět jsou oxidovány a přerušeny v průběhu. Liší se tím, že žluté čaje se většinou dávaly císaři jako daň, jedná se tedy o čaje na velice vysoké úrovni. Typický žlutý, který naleznete v každé čajovně je Meng Ding Huang Ya. Příprava je stejná jako u Oolongu.
Maté je čaj připravený z lístků Cesmíny Paraguayské, který se klasicky podává ve vydlabané tykvi (Kalabasa) a pije se bambusovou tyčinkou (Bombilla) se sítkem. Do kalabasy tedy dáte pět a více lžiček Maté (podle toho jak to chcete silné a na kolik nálevů) a zalijete. Necháte cca deset minut a můžete bombillou rovnou pít. Obsahuje alkaloid kofein, má tedy povzbuzující účinky a zároveň je i bohatým zdrojem minerálních látek. Míchá se buď s džusem, mlékem, nebo je směs už připravená s nějakou příchutí (Pomelo, Citrón, Máta, Kokosové mléko, Šamanův oheň - extrémně pálivé papričky, pepř, zázvor,...), objevují se i pražené maté (Roasted).
Bylinkové (ne)čaje už jsou velmi individuální skupinou. Patří sem totiž nálevy jakýchkoliv rostlin, či bylin které mají na náš organismus blahodárný vliv. Takže se nejedná o čajové lístky, pouze o sušené bylinky, hodící se pokaždé na něco jiného. Takže třeba meduňka, máta, šalvěj, levandule, heřmánek jsou typickými představiteli jemného uklidňujícího čaje na dýchací cesty. Oproti klasickým pravým čajům nám velmi účinně bylinkové čaje pomáhají při nachlazení, rýmečce, chřipečce a jiných. Také mají velkou výhodu v tom, že se neuvolňují do nálevu třísloviny a můžete je nechat klidně 20 min bez problémů.
Ovocné (ne)čaje se opět podobají bylinkovým, nejedná se ale o sušené léčivky, ale o různé kousky sušeného ovoce, či květů. Nemají povětšinou nějaký zvláštní super vliv na organismus, ale mají zase velmi příjemnou sladkou vůni a hlavně chuť. Ovocné čaje jsou oblíbené hlavně díky výrazné chuti, né každý čajovník je ale ocení. Prodávají se v pytlíkové verzi, stejně jako bylinkové, oproti sypaným čajům je ale kvalita někde jinde. Pro představu se sem řadí třeba Jahodový polibek, Babiččina zahrádka, Tajemná Vášeň, Divoká višeň (ovocné čaje v naší čajovně)... No je toho vskutku hodně.
Honeybush je další z čajů-nečajů. Medový keř, jak se mu většinou říká, potřebuje pro svůj růst velmi specifické podmínky. A ty se nacházejí výhradně v okolí jihoafrického Western Cape. Vyznačuje se příjemnou medovou chutí a vůní.
Rooibos je zase typ čaje, který se připravuje z lístků čajovce kapského. Listy procházejí oxidací a získávají výraznou červenohnědou barvu. Vyrábí se také neoxidovaný „zelený“ rooibos. Často můžete vidět i různé příchutě rooibosů, například Rooibos toffee, wellness, guarana, pretty woman. Vzhledově tyto sušené lístky připomínají jehličí.
Ajurvédské jsou speciální horské čaje původem z Nepálu, které mají blahodárné účinky na organismus. Jsou to tedy směsi více jak 50ti bylinek a jde z nich cítit převážně nasládlý fenykl a anýz. Vyrábí se několik druhů, podle toho jaké účinky potřebujete, takový koupíte. Patří sem například Brahmi, Tulsi, Kapa, Lama, Sherpa... Je jich opět velmi mnoho.
Rizé je vskutku ryze hořký. Je to turecký čaj, který se nejprve praží na plotně a poté se teprve zalévá horkou vodou a nechává luhovat. Podává se v samovaru, většinou v množství litr a více. Je velmi silný a proto se často ještě po vyluhování ředí. Chuť je vydatná a nahořklá.
Dáta Masala (Yogi tea) je speciální velmi sladký medový čaj, který má poměrně složitou přípravu. Nejprve vaříte koření na dátu, které obsahuje zázvor, pepř a poté přidáte černý čaj, hodně medu a mléko. Vaří se zhruba 20 min a chuť na konci by měla být příjemně ostrá, sladce medová a přitom zjemněná mlékem. Čaj se hodí na pořádné posezení, nedoporučuje se ho hrknout do sebe rychle. Porce jsou půl litru a více.
Touareg je posledním čajem, který vám dnes popíšu. Jedná se o směs bylinky (Nana máty) a pravého zeleného čaje (Gunpowder). Dáváme na půl litra 8g Nana máty (je více aromatická, než běžná máta) a pouze 2g gunpowderu. Je to poměrně silný zelený čaj, dva gramy skutečně stačí. Sladí se třtinovým cukrem a nechává luhovat 6 minut. Velmi příjemná a osvěžující chuť je doprovázena silou zeleného čaje.
Doufám, že jsem vás neunavila moc velkým počtem informací a pokud sdílíte moji vášeň k čajům a máte nějaký dotaz, stačí poslat sovku. :)
Christina Elizabeth Stark