Zadání domácího úkolu
Napište mi medailon kouzelníka, který se zapsal do dějin kouzelnického kulinářství. Pokud přišel s nějakým receptem, uveďte ho, případně uvařte. Jako vždy nezapomeňte k hotovému jídlu přiložit svou jmenovku.
(pro méně nápadité - vymyslete: kdo byl, kdy žil, čím byl, s čím novým přišel, používáme jeho kouzla dodnes...)
Vypracování
Mimořádný domácí úkol: Kouzelnické kulinářství
Saiph Lacaille
Krásný den ještě jednou, madam san Marino!
Do dějin kouzelnického kulinářství se tak trochu zapsala moje matka, která se jmenuje Narcisse Lacaille. Samozřejmě stále žije – brzy bude slavit čtyřicáté páté narozeniny.
Narcisse Lacaille je francouzská čarodějka ze starobylého a čistokrevného rodu, která studovala v Bradavicích, kde byla zařazena do zmijozelské koleje. Tím se dost vymykala zbytku své rodiny, protože ten z velké části studoval v Krásnohůlkách, případně se věnoval domácímu vzdělávání.
V Bradavicích se Narcisse zapojovala do různých školních aktivit: famfrpálu, soubojovování v soubojovém klubu nebo psaní pro školní noviny. To však není až tak podstatné. Důležité je, že poté, co dostudovala, se velmi záhy rozhodla opustit kouzelnické společenství, neboť dostala nabídku z mudlovských novin na místo redaktora.
V tehdejší době neměla příliš dobré vztahy s rodinou, a tak snad i proto, aby ji popudila, nabídku přijala. V redakci si vyzkoušela vícero druhů článků (od reportáží až po bulvár), aby nakonec zakotvila v sekci, která se podílela na vymýšlení nových receptů. Rychle si získala čtenost a popularitu, protože měla cit pro "neobvyklé" kombinování ingrediencí, které však bylo pro kouzelnický svět dost běžné – jen mudlové ho neznali.
Později však, když došlo k usmíření rodiny, vyměnila mudlovský plátek za kouzelnický. Povzbuzena tím, že se naučila hezky aranžovat jídla na talíři, se v redakci kouzelnických novin Kouzla na talíři pustila do vymýšlení kouzel, která by mohla usnadnit přípravu pokrmů – z její sbírky pochází například oblíbené *Mixus rigidus*, které slouží k míchání, to však není konstantně stejně rychlé – v případě tuhnutí těsta se přizpůsobuje tak, aby nástroj dělal přesně to, co má, tak rychle, jak má.
Narcisse se nakonec podařilo napsat ze všech svých receptů kuchařku, kterou pojmenovala Francouzské recepty dvakrát lépe. Ta se stala bestsellerem. A z ní jsem také dneska vařila, a to pokrm, který se nazývá Cuketový quiche.
Ingredience:
- máslo
- listové těsto
- cuketa
- sůl, pepř
- sýr (eidam nebo cheddar)
- sladká smetana (31 %)
- cibule
Postup:
- nechat nejprve zkaramelizovat cibuli v pánvi nebo hrnci a odložit si ji bokem
- poté formu nebo zapékací mísu vymastit máslem (kouzlo *Greasio*)
- umístit listové těsto na dno zapékací mísy
- na něj rozmístit cuketu nakrájenou na malé kousky, přidat zkaramelizovanou cibulku
- dochutit solí, pepřem, případně kořením dle vlastní chuti (z kouzelnického se dá přidat kapka šťávy z oleandrovníku)
- přidat nastrouhaný sýr (já volila eidam) (nastrouhat se dá jednoduchým kouzlem *Grateo*)
- zalít sladkou smetanou
- umístit do trouby a péct na 180 stupňů, dokud nebude quiche hotový
Dobrou chuť! :)