Zadání domácího úkolu
Najděte další zajímavý (i když velmi chudý) recept, který se v dřívějších dobách používal v rodině
1) mudlovské
2) kouzenické (hledejte ve své hlavě)
Vypracování
1) Mudlovský recept: Veka ve vajíčku
Tento recept je velice jednoduchý, chutný a stačí Vám na něj málo ingrediencí i času. Navíc je to teplé jídlo, které zasytí.
Ingredience:
veka - tolik krajíčků kolik sníte
vejce - kojik je potřeba ( na 5 kousků veky jsem použila 2 vejce)
sůl - dle chuti
jarní cibulka - nemusí být, ale když ji máte dá se použít
olej či jiný tuk na smažení
možná příloha - nakládané okurky, rajčata, někdo si to maže i hořčicí, prostě použijte co máte rádi a co Vám chutná
Postup:
Nejprve si rozšleháme vejce (pro lepší kvedlání je možné přidat trošku vody), přidáme sůl dle chuti a jarní cibulku pokud máme. Poté v něm obalíme veku, ale vždy ji necháme chvilku namočenou, ať pořádně vajíčkem nasákne.
Poté si rozpálíme pánev s olejem (tukem) a obalené krajíce veky z obou stran opečeme do zlatova.
Nakonec necháme hotovou veku ještě okapat na ubrousku od oleje a pak můžeme podávat.
Dobrou chuť!
2) Kouzelnický recept - Cvibak
Cvibak je jeden z rodinných receptů mé babičky. Je to dezert, který se hodí ke kávě a může se osladit i šlehačkou.
Ingredience:
150g másla (oleje)
150g mletého cukru z hříštíc
150g brénovy mouky
1/2 prášku propyre (mudlové používají kypřící prášek, ale ten není tak účinný)
3 vejce - bude se šlehat sníh
kakao - není nutné, hodí se když chcete dvoubarevný cvibak
Postup:
Nejprve si oddělíme do mísy žloutky a do rychlošlehače dáme bílky. Zbílků budeme následně šlehat sníh, který se přidává na závěr před pečením.
Poté si vymažeme formu olejem a vysypeme moukou či strouhankou. V míse si smícháme všechny ingredience a nakonec do směsi přidáme našlehaný sníh.
Pokud chceme dvoubarevný cvibak, tak si ještě do malé misečky nasypeme kakao a odlejeme menší množství těsta. Následně pak původní těsto (žluté) nalijeme polovinu do připravené formy. Poté do něj vlijeme obarvené těsto kakaem a na závěr ještě zahladíme zbylým těstem z mísy.
Takto připravené těsto dáme do předehřáté trouby a pečeme na cca 180°C 20 - 25 minut.
Dobrou chuť!