Soutěže 1916
Výuka 2215
Semináře 753
Nebelvír

Autor: Tarabas Orionis
Práce odevzdána: 2. 5. 2021 11:18
Předmět: Lektvary, 1. A
Termín: 6. termín

Zadání domácího úkolu

Jaké znáte mudlovské lektvary na uzdravení? Jak se připravují? A pomáhají vám?

Najděte alespoň 3 „zaručené a osvědčené“ recepty, které vlastními slovy popište a přidejte k dobru svou zkušenost s těmito mudlovskými zázraky.

Vypracování

Dobrý den,

 

posílám mudlovské recepty na uzdravení, které i my používáme v rodině Orionisů. Autorství neznámé, ale vypadá to, že jsou docela staré.

 

Slepičí polévka

Utni hlavu jedné slepici, hlavu vyhoď a slepici vnoř do vody vřící. Peří slepičí taktož změknout nechej i po dvou minutách vyndej a oškubej do hola, ještě jak horké je. Útroby slépky otevři i všecko vyndej, očisti pouze žaludek a srdce a omyj dobře! Střes se požití jinýho útrobí! Nepřivodil by sis zdraví, opak spíše. Pařáty očisti a usekni.

Zatop pod kotlem pořádné, voda jak začne vříti, vhoď pařátů pár a vařit 5 minut nechej. Přidej slepici celou, žaludek i srdce a vař 15 minut, dokud pěna neobjeví se. Pěna jakožto bílé, hnědé až téměř černé barvy může býti. Nelekej se toho i pěnu sesbírej i vyhoď. Jak pěnu sesbíráš, přidus plamen ať toliko nevře, pozvolna vařiti od té chvíle musí se. Slepici 3 hodiny takto povař, nechej ji na pokoji a hleď si svého. Po třech hodinách očištěný kořen třech mrkví přidej, kořen i zelené od petržele, to stejné od celeru a máš-li dej i kedluben jeden menší. Všecko na velké kusy nasekáno. Vem gázu sterilní jakou na rany používáš a koření nasypej do něj. Vezmi 5 kuliček pepře černého, 5 kuliček kořeního nového, bobkový list sušený vejpůl roztrhni a všecko do gázy zabal a pevně utáhni. Koření toto v polévce nesmí plavati, jinak křoupat pod zubami bude. Alespoň hodinu povařit nechej a po směru pravidelně míchej! Polévka toliko nesmí již hodně vařit se, nechej oheň na mírný plamen. Vem 1 hrst soli bílé nebo barevné a ke konci přidej, abys vývar dobře dokončil. Poté do misky slij i podávej horké, foukej a pomalu srkej, jícen a žaludek by sis nepodráždil.

Podávej v zimě jestli promrzl jsi, zimnici máš nebo teplota zvedá se ti. Téže pokud nemoc překonal jsi, na nohy postavit se polévka pomůže.

 

Má zkušenost s tímto odvarem je taková, že ho v rodině vaříme ne jenom, když se někdo cítí pod psa, ale také jako běžnou součást stravy. Všichni s oblibou konzumujeme.

 

Čaj Masala

Kastróly dva kovové stejné velikosti vezmi, do jednoho vodu dej, pod ním zatop a uvřít nechej. Než voda vřít začne, druhý kastról na kamna postav – netop pod ním však! Kořen zázvora vem a očisti dobře, slupku sundej. Jak žluté uvidíš, dobře je. Nahrubo nastrouhej, na jednu osobu za dětskou hrst zázvoru a vhoď do kastrůlku bez vody. Poté skořici vem – máš-li kůru v celku silnější odvar bude, mletá kůra na škodu také není. Za půl hrstě dětské bohatě postačí. Přihoď do kastrůlku se zázvorem, nemíchej. 7 kuliček kardamomu (přikoupíš snadno v obchodě s kořením, neboj se i ve velkým hokynářství určitě najdeš), pepře mletého (nejlepší bílý, ale i černý můžeš dáti) za špičku nože akorát bude i do katróla přihoď. Hřebíček proti zánětu působí, vem 5 kousků celých a přihoď ke koření ostatnímu. Nezdá-li se ti dostatečný ekrazitem směska býti a s životem svým zahráváš rád si, vem 2 malé papričky pálivé (západní čili říkají tomu) a do kotle s kořením přihoď. Voda v kastrólu mezitím vřítí začla, vem ji celou a koření po kraj zalij. Probublávej 10 minut, míchej po i proti směru. Odstav z ohně, koření vyndej veškeré. Čaje černého vem, jak by se do pytlíku vešlo i přihoď na 2-3 minuty louhovat. Vyndej poté a mléka za půl hrníčku přidej. Dodej medu včelího dle chuti tvé, čtvrt žejdlíku minimálně. Slij a horké pij. Záněty-li máš v sobě, odvar tento odstraní je.

 

Tento čaj připravuji hlavně pro strýčka Filíka, který ho má moc rád zejména v zimě. Zahřeje a voní a chutná orientálně. Doporučuji připravovat kolem mudlovského období Vánoc.

 

Česnekové pomazání

Kořen česneku vezmi a 5 stroužků odděl. Očisti řádně, slupku sundej. Utři se solí (jak se ti 3krát mezi prsty vejde) na pastu v hmoždíři. Máslo změklé přidej a na kaši řádně utři. Krajíc chleba uřízni i na plotnu hoď, oleje kápni pod něj. Tlustý seš-li, oleje vynechej. Chleba jak ti na plotně zezlatoví z plotny sundej i pomazání tlustě na chleba namazej. Buší-li ti srdce prudce, zklidní tě pomazání česnekové. Nemocným zdáš-li se býti, i dva krajíce s pomazáním sněz. Nekonzumuj pomazání mezi lidi vydat se chceš.

 

Česnekové pomazání si v rodině občas připravujeme o víkendu. Česnek působí příznivě na snižování krevního tlaku a také čistí cévy, je tedy běžnou součástí jídelníčku.

 

S pozdravem,

T. Orionis