Soutěže 1916
Výuka 2205
Semináře 753
Nebelvír

Autor: Simelie Mallorny
Práce odevzdána: 6. 6. 2021 13:24
Předmět: Kouzelnické kulinářství, 1. A
Termín: 9. termín

Zadání domácího úkolu

1) Sbírejte pravidelně fotografie postupu přípravy a hotových jídel, které jste sami vařili nebo se výrazně podíleli na jejich přípravě. Nezapomínejte před vyfocením přiložit jmenovku. Např. 3 jídla.

Napište mi alespoň jeden oblíbený recept a přiložte fotodokumentaci se jmenovkou.

Prosím o jedno jídlo mudlovské a jedno jídlo kouzelnické.

 Nezapomeňte vypsat v receptu ingredience i podrobný pracovní postup. Použijte nějakou dříve uvedenou kouzelnou formulku. Nezapomeňte, že receptura je předem daná, takže netrvám na doporučeném rozsahu. Pokud bude kvalitní fotodokumentace, stačí mi text 3 - 5 palců.


2) Přiložte tablo naší třídy, nezapomeňte na jména a moji maličkost.

 

Vypracování

Dobrý den madam,

dala jsem se tedy do vaření.

Do první části mé eseje jsem navařila následující jídla:

Svíčková - zapomněla jsem i nafotit i servírování, ale snad to nevadí.

 

Dále jsem vařila vepřové medailonky ve vlastní šťávě s bramborovou kaší.

 

A jako třetí část jsem udělala pečené rýžové nudle se zeleninou.

 

 

Další část úkolu, kterou jsem zpracovala bylo oblíbené kouzelnické jídlo s recepturou. Tedy, recept je původně mudlovský, rozhodla jsem se ho však zpracovat z lokálních surovin.

Rozhodla jsem se péci, výsledkem je tedy olejová bábovka s niokaem.

 

Recept:

2,5 hrnku polohrubé mouky

1 hrnek cukru

1 růstový prášek

1 sáček sladikumkového cukru

2 vejce od slepic z Prasinek

3/4 hrnku oleje

1 hrnek mléka z farmy pana Ladarda Papulky

niokao

 

Pomocí kouzla *WINGARDIUM LEVIOSA* si podáme postupně všechny ingredience, co budeme potřebovat a začneme je do hrníčku odvažovat.

Tedy mouku,

růstový prášek se sladikumkou,

cukr s vejcemi a přilijeme mléko

a nakonec olej.

Pomocí formulky *ANCORA MESCOLATORE* vše smícháme. 

Zhruba polovinu přelijeme do formy. Tu můžeme buď vymazat máslem a posypat hrubou moukou nebo v mém případě použít pečící papír. Na pečící papír jsem použila formulku *AQUA*, aby trochu povolil a šel lépe tvarovat.

Do druhé poloviny přidáme niokao a promícháme. Poté nalijeme také do formy.

Pak už stačí vzniklou pochutinu přenést ručně nebo pomocí kouzla do trouby či pece a péct zhruba 40 minut na 160°C. Zda je hotovo kontrolujeme pomocí špejle. Pokud se už buchta nelepí, pak je dostatečně upečená.

Podávat můžeme například k snídani nebo ke kávě.

 

Můj oblíbený nekouzelnický recept je chilli con carne.

 

Recept:

500 g mletého hovězího masa

2 cibule

1 rajský protlak

2 konzervy  fazolí

2 stroužky česneku

trochu hořké čokolády (2 čtverečky)

1 lžička chilli

1 lžíce oregana

olej

pepř

sůl

 

Cibulku nakrájíme na hrubo a na oleji ji osmahneme do zlatova.

Přidáme mleté maso, sůl a pepř a smažíme do hněda.

Poté přidáme protlak, trochu vody, rozetřený česnek a čokoládu.

Vaříme zhruba 15-20 minut. Mezitím si můžeme dát vařit i rýži. Poměr rýže je 1 sklenička rýže na 2-2,5 sklenice vody. Záleží na typu.

Nakonec přidáme oregáno, fazole a chilli. Je-li chuť na ostřejší verzi, můžeme chilli nahradit ohnitlamkou.

Chviličku necháme pobublat a můžeme servírovat.

 

Nu a nakonec zde máme tablo. Rozhodla jsem se ho udělat ve školní kuchyni, kterou nám skřítci pěkně vyklidili. Vy stojíte jako hvězda ročníku na peci. Nebojte, nebyla v provozu a my ostatní stojíme pod Vámi. Všichni pěkně oblečení do kuchařského.

 

Simelie