Zadání domácího úkolu
1) Sbírejte pravidelně fotografie postupu přípravy a hotových jídel, které jste sami vařili nebo se výrazně podíleli na jejich přípravě. Nezapomínejte před vyfocením přiložit jmenovku. Např. 3 jídla.
Napište mi alespoň jeden oblíbený recept a přiložte fotodokumentaci se jmenovkou.
Prosím o jedno jídlo mudlovské a jedno jídlo kouzelnické.
2) Přiložte tablo naší třídy, nezapomeňte na jména a moji maličkost.
Vypracování
Dobrý den madam,
dala jsem se tedy do vaření.
Do první části mé eseje jsem navařila následující jídla:
Svíčková - zapomněla jsem i nafotit i servírování, ale snad to nevadí.
Dále jsem vařila vepřové medailonky ve vlastní šťávě s bramborovou kaší.
A jako třetí část jsem udělala pečené rýžové nudle se zeleninou.
Další část úkolu, kterou jsem zpracovala bylo oblíbené kouzelnické jídlo s recepturou. Tedy, recept je původně mudlovský, rozhodla jsem se ho však zpracovat z lokálních surovin.
Rozhodla jsem se péci, výsledkem je tedy olejová bábovka s niokaem.
Recept:
2,5 hrnku polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 růstový prášek
1 sáček sladikumkového cukru
2 vejce od slepic z Prasinek
3/4 hrnku oleje
1 hrnek mléka z farmy pana Ladarda Papulky
niokao
Pomocí kouzla *WINGARDIUM LEVIOSA* si podáme postupně všechny ingredience, co budeme potřebovat a začneme je do hrníčku odvažovat.
Tedy mouku,
růstový prášek se sladikumkou,
cukr s vejcemi a přilijeme mléko
a nakonec olej.
Pomocí formulky *ANCORA MESCOLATORE* vše smícháme.
Zhruba polovinu přelijeme do formy. Tu můžeme buď vymazat máslem a posypat hrubou moukou nebo v mém případě použít pečící papír. Na pečící papír jsem použila formulku *AQUA*, aby trochu povolil a šel lépe tvarovat.
Do druhé poloviny přidáme niokao a promícháme. Poté nalijeme také do formy.
Pak už stačí vzniklou pochutinu přenést ručně nebo pomocí kouzla do trouby či pece a péct zhruba 40 minut na 160°C. Zda je hotovo kontrolujeme pomocí špejle. Pokud se už buchta nelepí, pak je dostatečně upečená.
Podávat můžeme například k snídani nebo ke kávě.
Můj oblíbený nekouzelnický recept je chilli con carne.
Recept:
500 g mletého hovězího masa
2 cibule
1 rajský protlak
2 konzervy fazolí
2 stroužky česneku
trochu hořké čokolády (2 čtverečky)
1 lžička chilli
1 lžíce oregana
olej
pepř
sůl
Cibulku nakrájíme na hrubo a na oleji ji osmahneme do zlatova.
Přidáme mleté maso, sůl a pepř a smažíme do hněda.
Poté přidáme protlak, trochu vody, rozetřený česnek a čokoládu.
Vaříme zhruba 15-20 minut. Mezitím si můžeme dát vařit i rýži. Poměr rýže je 1 sklenička rýže na 2-2,5 sklenice vody. Záleží na typu.
Nakonec přidáme oregáno, fazole a chilli. Je-li chuť na ostřejší verzi, můžeme chilli nahradit ohnitlamkou.
Chviličku necháme pobublat a můžeme servírovat.
Nu a nakonec zde máme tablo. Rozhodla jsem se ho udělat ve školní kuchyni, kterou nám skřítci pěkně vyklidili. Vy stojíte jako hvězda ročníku na peci. Nebojte, nebyla v provozu a my ostatní stojíme pod Vámi. Všichni pěkně oblečení do kuchařského.
Simelie