Soutěže 1916
Výuka 2219
Semináře 753
Hogwarts.cz

Autor: Isabella Anne Swan
Práce odevzdána: 25. 3. 2022 21:53
Seminář: Svatební menu včera a dnes
Přednášející: Mintaka Orionis

Zadání semináře

Vyberte si jedno zadání a to vypracujte.

1) Pokud jste se nějaké mudlosvké svatby už zúčastnili, můžete napsat, co se na ní jedlo. (Minimálně 3 palce.)

2) Na exkurzi jsem zmínila dropa. Tedy 4 dropy, kteří byli na svatbě zkonzumování. Zjistěte o tomto živočišném druhu více. (Minimálně 3 palce, ale nikde nic neopisujte doslovně.)

3) Vilém z Rožmberka. O jeho politických aktivitách jsem vůbec nemluvila. Můžete je stručně zmapovat tedy vy. (Minimálně 3 palce. Pište vlastními slovy.)

4) Na hostině se snědlo obrovské množství raků. Jednoho takového raka mi namalujte. 

5) Co se jí na tradiční kouzelnické svatbě? (Minimálně 3 palce.)

Vypracování

Ach, kouzelnická svatba, ty vzpomínky! Není to tak dlouho co se vdávala moje vzdálená sestřenice Augustýna z Labutína, takže mám dočista čerstvé reference. Ono tedy je třeba v první řadě říct, že "tradiční kouzelnická svatba" není úplně jeden konkrétní pojem, anžto se tradiční kouzelnické zvyky liší mezi kouzelníky pocházejícími z různých zemí. Ale jsou určité prvky které jsou společné, tak bude dobře soustředit se na ně. 

Na čem se kouzelníci-tradicionalisté napříč zeměmi shodují, tak na počtu chodů, které musí na svatební tabuli přijít. Je to konkrétně sedm, protože se jak známo jedná o nejmocnější magické číslo. Ale zdaleka to neznamená, že je na stole jen sedm druhů jídla, jedná se zkrátka o takové hlavní kategorie. Poslední z nich, tu nejoblíbenější, představuje svatební dort ozdobený kouzelnými figurkami párku fénixů, kteří oživnou a vzlétnou, jakmile novomanželé dort nakrojí (tuto tradici jsme ostatně mohli vidět i na svatbě Billa a Fleur Weasleyových). Ale beru to vlastně dost od konce, tak se snad raději vrátím na začátek :) 

Prvním "chodem" je takzvaný společný chléb. Nemusí se v žádném případě jednat o chleba jako takový, jde zkrátka o nějaký druh pečiva velkého formátu - chléb, jednoduchý koláč, sušenku - nad kterým oddávající pronese tradiční formuli "požehnání" svazku novomanželů. Ženich s nevěstou si odlomí sousta jako první a navzájem si je vloží do úst, následně si pak sousto ze společného pečiva odlomí i všichni svatební hosté, aby se tak podíleli na kouzle, které je má spojit. Následuje obvykle polévka, na svatbě Augustýny to byl vývar z mandragory s nudlemi a knedlíčky z jater ďasovce - tato volba rozhodně patří mezi ty klasičtější a dnešní moderní nevěsty už by se jí možná smály. Dalším chodem je pak výběr předkrmů studených i teplých, kde by podle tradice nemělo chybět něco od masa (oblíbené jsou škrkny či z obvyklejšího křepelky) , od ryb (tradiční jsou špízy z jehlanky) i od neobvyklých druhů zeleniny. Následují dva hlavní chody - v tradičním pojetí jeden masový, jeden rybí, přičemž na kouzelníky-vegetariány jako obvykle tradice příliš nemyslí. Nejvíce tradiční manželské páry obvykle volí nadívaného tlustobřicha ve smetanové omáčce, podávaného s želé ze zavinutce a skřepotalek, a jako rybí chod je v našich krajích tradiční pečený pstruh na hltožroutech se salátem. 

Nu, a to už je pomalu čas vrhnout se na sladké. Klasickým svatebním dezertem je (kromě už výše zmíněného dortu) především pudink z řiditelných švestek a scvrklofíků, flambovaný pomerančovým likérem. A když to svatebčané zakousnou ještě fénixím dortem libovolné příchuti, tak se vsaď, že nejméně dva dny nikdo nepozře už ani sousto!