Soutěže 2056
Výuka 2352
Semináře 802
Hogwarts.cz

Autor: Skylar Blair Anderson
Práce odevzdána: 25. 12. 2022 19:00
Seminář: Prosím, už nikdy nevař
Přednášející: Veronica Narcissa Williamsová

Zadání semináře

1) Udělejte nálet na obchod, kupte nějaké poctivě výživné jídlo (= polívka ze sáčku, polotovar), prohlašte se pány kuchyně a předvěďte mi vaše kulinářské umění. Zhotovený… výtvor… nezapomeňte nějak hezky naaranžovat, aby to vypadalo, že to vy jste tady šéfkuchař, pán polotovarů a instantních jídel. Nezapomeňte vaši cestu za Michelinskou hvězdou zdokumentovat fotografiemi.

NEBO

2) Jistě jste gurmáni, kritici s vytříbeným jazýčkem, a můžete mi poradit, po kterém instantním jídle/polotovaru v obchodě příště sáhnout. Polechtejte své chuťové buňky dvojicí nějakých výše uvedených výživných chuťovek a srovnejte mi, co bude pro mé tělo lepší. Zaměřte se především na chuť, ale pokud ve vašem srovnání zvítězí výrobek s nejméně vražednými pokusy na vaše střeva a žaludek, nemám nic proti. Nezapomeňte vaši cestu za Michelinskou hvězdou zdokumentovat fotografiemi.

NEBO

3) A jak jsme na tom s instantními jídly jako kouzelníci? Nakreslete mi nějaký takový výrobek, ukuchtěte mi ho (= vymyslet a uvařit cokoli legálního!) či opište návod z krabice (= vymyslet a sepsat recept), jak jídlo připravit a kde ho můžu zakoupit (ptám se pro kamaráda!).

NEBO

4) Na semináři jste viděli scénku z kuchařské show Nailed it. Napište scénář (hádám, že za jeden termín neseženete celý štáb ani kuchaře, tak po vás natočení epizody nechci) a dosaďte tuto show do kouzelnického světa. Jaká kouzelnická osobnost bude dělat porotu? A kdo z našich hradních obyvatel se show zúčastní? Kdo zvítězí? Co budou muset účastníci vytvořit? Jaké neduhy nastanou při procesu výroby? Okořeníte show podrazy? Bude to na ostří nože nebo velmi přátelská kooperativní show? Už se nemůžu dočkat, až si přečtu vaši epizodu!

Vypracování

Dobrý den,

 

vybrala jsem si zadání č. 1 a budu dnes kuchtit poctivý korejský ramyon, tedy polévku, jež se v různých variacích objevuje snad ve všech asijských státech.

 

Domnívám se, že by ani v čase vánočních svátků neměl člověk zapomínat na ty, kteří neměli takové štěstí. Na lidi bez domova, opuštěné děti, nechtěné seniory i studenty na kolejích, co se přes svátky nedostanou domů a jsou odkázáni na instantní polévky.

Rozhodla jsem si tedy dát dnes, 25. prosince, pauzičku od řízků, kapra, filet, bramborového salátui i houbové polévky, a vydala se objevovat taje asijské kuchyně.

 

Přísady?

Nejprve jsem se pustila do vaření vejce. Jako správný michelinský šéfkuchař jsem se rozhodla vejce pošírovat, což je způsob přípravy, který jsem doposud nikdy nezkoušela. V zásadě to vejce rozklepnete do víru vody, no! A musím říct, že na první pokus to nedopadlo tak katastrofálně.

Zatímco se vajíčko ve vodě vaří, připravíme si samotnou polévku a přidáme všechny pytlíčky, které k ní byly. Respektive jejich obsah, pytlíčky samotné tam neházejte, nechutná to pak dobře.

Uvařeno.

A pozor, teď přichází krok, kteří zvládnou jen praví kuchařští mistři. Do misky šikovně naaranžujeme plátek řasy nori a opatrně do polévky posadíme i vejce, které pro efekt zasypeme trochou sladké papriky.

Vajíčko rozkrojíme a necháme všechen tekiutý žloutek vylít do polévky, když už jsme se s tím pošírováním a ztrácením štvali.

Podáváme za zděšených pohledů rodiny a české vánoční pohádky na pozadí.

Dobrou chuť!

Nebudu lhát, svůj výtvor jsem měla problém dojíst.

Nebylo to ale kvůli instantnosti či umělé chuti polévky, naopak. Polévka ostatně nepatří k těm nejlevnějším polotovarům! Mile mě překvapila konzistence nudlí i množství větších kousků zeleniny u hub v ní, s vajíčkem s řasou (se kterou si standardně podobné instantní šmakulády nepřipravuji, protože je zpravidla chci sežrat co nejrychleji) dostala polévka další rozměr navíc.

...nemohla jsem si ho však vychutnat proto, že polévka nebyla gourmet spicy, nýbrž dle mé stupnice spíše #@$%*! spicy. Ostřílení borci s plechovou hubou jako Cinex Star by si jistě přihodili papričku navíc, mně to ovšem bohatě stačilo.

Ramyon jsem tdojedla s uslzenýma očima a pálivým šimráním v nose. Nezachraňovalo to ani vejce, ani ta řasa, neboť vývarem rychle nasákly stejně jako nudle.

Ale dobré to bylo, to jo!