Zadání soutěže
Krásný den Vám přeji a zároveň Vás vítám u své nové kulinářské soutěže. Vždy Vás požádám o recept na dané téma a na Vás bude mi jej sepsat i s postupem, ukuchtit a doložit min.2 fotografiemi.
1. kolo - JAHODY
Co po Vás chci:
- Pošlete mi 1 - 3 recepty, kde jsou jednou z ingrediencí jahody.
- Každý recept bude obsahovat seznam všech ingrediencí, jejich množství a také postup celého receptu.
- U každého receptu chci zaslat alespoň 2 fotografie, první bude z postupu přípravy receptu a druhá fotografie bude již od Vámi zhotovéného pokrmu.
- Všechny fotografie z každého receptu budou opatřeny Vaším kouzelnickým jménem + aktuálním datem soutěže (může být dodáno až přímo na hotovou fotografii v PC atd.).
- Všechny fotografie zašlete přes galerii u soutěže, jinak hodnotím 0.
Moc se těším na to, co mi ukuchtíte!
Vypracování
Krásný letní den!
Zvolila jsem recepty takové, aby bylo zahrnuto co nejrůznorodějších způsobu přípravy. Přeci jen, nechci celé léto jíst pouze buchty a koláče. Snad Vás tím inspiruju a trochu naladím třeba na výlet na samosběr. :)
1. RECEPT - Linecký koláč s jahodami, vanilkovým pudinkem a drobenkou
Ingredience:
těsto-
1 špetka soli
1 vejce
150 g másla
50 g cukr moučka
1 balíček vanilkový cukr
200 g hladká mouka
drobenka-
3 lžíce máslo
3 lžíce cukr moučka
3 lžíce hrubá mouka
náplň-
500 g jahody
1 sáček vanilkový pudink
500 ml mléka
cukr na doslazení pudinku
Postup:
Začneme s těstem. Mouku prosijeme, smícháme s cukrem moučkovým a vanilkovým, trochou soli a spojíme s vejcem a měkkým máslem. Z těsta vypracujeme hladkou kouli, kterou dáme do lednice na půl hodiny odpočinout. Mezitím si uvaříme vanilkový pudink podle návodu na obalu. Jahody omyjeme a podle velikosti rozpůlíme nebo rozčtvrtíme. Z másla, cukru a mouky uděláme mezi prsty drobenku. Těsto rozválíme na placku a vložíme do formy. Posypeme polovinou drobenky, přelijeme vanilkovým pudinkem a pokryjeme ovocem. Posypeme zbylou drobenkou. Troubu předehřejeme na 175 °C a pečeme linecký koláč asi 35 minut. Hotový linecký koláč s jahodami nakrájíme a podáváme k nápojům, jako svačinu nebo na oslavu začínajících prázdnin.
2. RECEPT - Tvarohovo-smetanové nanuky s jahodami
Ingredience:
na 6 nanuků
120 g smetany ke šlehání/na vaření (přidáme stužovač)
40 g tvarohu
100 g jahod
40 g cukru moučka
3 lžičky vanilkového cukru
Postup:
Smetanu s tvarohem vyšleháme do hustého krému. Jahody opláchneme, odkrojíme stopky a spolu s cukrem a vanilkou je rozmixujeme na hladkou omáčku. Jahodovou omáčku přimícháme do smetanového krému a naplníme formičky na nanuky. Dáme do mrazáku na nejméně 4 hodiny, aby nanuky zmrzly.
3. RECEPT - Letní jahodová limonáda
Ingredience:
na sirup-
250 g jahod
250 g cukru
2 g kyseliny citronové
120 ml vody
lžíce citronové šťávy
na dozdobení a servírování-
led
máta
citrón
kousky čerstvých jahod
limetka
Postup:
Jahody opláchneme, odstraníme stopky a nakrájíme na drobné kousky. Dáme je do hrnce, přimícháme kyselinu citronovou (a podle chuti i citronovou šťávu) a zalijeme vodou. Vaříme několik minut (asi 5 min) a během toho sbíráme pěnu. Pak scedíme do jiného hrnce.
Přisypeme cukr a za neustálého míchání ho rozpustíme. Shrneme a nalijeme do čistých uzavřených nádob.
Servírujeme do sklenice s ledem. Vlijeme asi 2 cm sirupu, přidáme led, limetky, citron, mátu a kousky jahod. Nakonec zalijeme perlivou, či neperlivou studenou vodou a máme hotovo. Oslavy mohou započnout!