Zadání soutěže
Krásný den Vám přeji a zároveň Vás vítám u své nové kulinářské soutěže. Vždy Vás požádám o recept na dané téma a na Vás bude mi jej sepsat i s postupem, ukuchtit a doložit min.2 fotografiemi.
1. kolo - JAHODY
Co po Vás chci:
- Pošlete mi 1 - 3 recepty, kde jsou jednou z ingrediencí jahody.
- Každý recept bude obsahovat seznam všech ingrediencí, jejich množství a také postup celého receptu.
- U každého receptu chci zaslat alespoň 2 fotografie, první bude z postupu přípravy receptu a druhá fotografie bude již od Vámi zhotovéného pokrmu.
- Všechny fotografie z každého receptu budou opatřeny Vaším kouzelnickým jménem + aktuálním datem soutěže (může být dodáno až přímo na hotovou fotografii v PC atd.).
- Všechny fotografie zašlete přes galerii u soutěže, jinak hodnotím 0.
Moc se těším na to, co mi ukuchtíte!
Vypracování
Krásný den, madam!
Jahodová sezóna už u nás moc není, tudíž jsem se potýkala s nedostatkem jahod na tři recepty. Nezalekla jsem se a rozvrhla je tak, že jsem nakonec tři skutečně zvládla. Podařilo se mi však po vaření odložit jejich sepsání do soutěže, což nebyl úplně ideální nápad, ale tak stane se. Třeba Vás některý z receptu zaujme a vyzkoušíte ho. :)
1) Grilované jahody
špejle
4 ks jahod
lžíce másla
lžíce medu
špetka citronové kůry
Postup: Tento recept jsem delší dobu chtěla vyzkoušet a padl mi vhod právě díky úspornému množství využitých jahod. Zkusila jsem tedy jen tuto čtveřici, samozřejmě se jich dá udělat najednou mnohem více. Na začátku je důležité špejli na 10-15 minut ponořit do vody, aby na grilu nechytla. Máslo rozpustíme a smícháme s medem a citronovou kůrou. Následně napícháme jahody na špejli, polijeme směsí a grilujeme, dokud neztmavnou. V průběhu grilování směsí dál poléváme. Já je tam asi mohla nechat i trochu déle, ale začal se mi připalovat med. Používají se údajně např. do letních salátů, já je zkoušela jen samotné a bylo to zajímavé!
2) Jahodový mugcake
4 ks jahod
70g skyru
1 vejce
půl lžičky kypřícího prášku
2 lžíce špaldové mouky
1 lžíce sladidla - já použila erythritol, tohle je hodně individuální i v závislosti na sladkosti jahod, moje byly dost kyselé
Postup: Mám ráda jednoduché recepty a v poslední době se doma snažíme vařit zdravěji a s větším množstvím bílkovin. Tento mugcake je rychlovka. Všechny suroviny nasypete do misky, smícháte, jahody ideálně nakrájet na menší kousky a přidat nakonec. Vložíme do mikrovlnky na nejvyšší výkon na cca 3 minuty, průběžně ale hlídáme stav mugcaku a v případě potřeby vytáhneme dřív. Pokud při přípravě chceme být víc fancy, je možné smíchat zvlášť modré a suché suroviny a až následně tyto smíchat dohromady.
3) Nepečený jahodový dort
minimálně 200g jahod, ideálně 400-500 gramů
200 - 250g piškotů - většinou spotřebuji necelé balení, ale záleží na velikosti formy a způsobu vrstvení
3 vaničky tvarohu (osobně dávám nízkotučný)
1 velký jogurt
Vanilkové flavdrops - tady záleží na chuti, doporučuji vyhodnotit v závislosti na kyselosti jahod a vlastní chutě, míchají se do směsi tvarohu, kterou lze ochutnávat, ale já dala cca 20 kapek kvůli kyselým jahodám
Postup: Do velké mísy vložíme tvarohy a jogurt, promícháme a přidáme flavdrops - doporučuju skutečně tu vanilkovou příchuť, připomíná to pak trochu pribináček, u nás to sklízí pokaždé velký úspěch. Jahody nakrájíme na plátky. Přichystáme si dortovou formu, vyložíme pečícím papírem, to osobně dělám, abych si ji při krájení nepoškrábala, takže to není nutné. Následně skládáme vrstvy - dospodu vždy piškoty, ty dávám i na okraje. Aby spodní vrstva lépe držela, namočím je z rovné strany do tvarohovo-jogurtové směsi. Naskládáme je na celou spodní vrstvu, poté přidám první dávku tvarohové směsi - dávám polovinu. Naskládáme další vrstvu piškotů, na ně hojnou vrstvu jahod, přikryjeme druhou polovinou tvarohu a nahoru naskládáme zbylé jahody. Dáme vychladit, piškoty musí změknout a dort pak trochu ztuhne, dávám většinou pro rychlejší tuhnutí v první fázi do mrazáku třeba na půl hodiny. Následně krájíme a podáváme.
To jsou tedy mé recepty, jsou jednoduché, ale já mám právě ty jednoduché nejradši. :)
S pozdravem,
Arietty Liella Minette