Soutěže 1919
Výuka 2224
Semináře 753
Zmijozel

Autor: Sarah Thompson
Práce odevzdána: 22. 8. 2023 00:09
Soutěž: Recepty II.
Zadavatel soutěže: Rain Bow Arrow

Zadání soutěže

Krásný den Vám přeji a zároveň Vás vítám u druhého kola této kulinářské soutěže. Opět Vás požádám o recept na dané téma a na Vás bude mi jej sepsat i s postupem, ukuchtit a doložit min.2 fotografiemi. Nápad na ingredienci pro toto kolo mi vnukla slečna Ema Talia, děkuji.

 

 

2.kolo - CUKETY/CUKINY

 

zdroj obrázku

 

Co po Vás chci:

 

 

Moc se těším na to, co mi ukuchtíte!

Vypracování

Dobrý den,

 

cuketa mne jako ingredience moc potěšila, cukety jsou boží.

 

CUKETOVÉ NUDLE

 

Ingredience:

cuketa

špetka soli

koření paprika sladká

stroužek česneku

olej (nebo cokoliv ke smažení)

90 g tofu

100 g fazolí v tomatové omáčce

 

Postup:

Začneme tím, že si vezmeme cuketu, kterou budeme škrabkou škrábat do té doby, než ze všech stran narazíme na dužnatý střed. Dužnatý střed nakrájíme na kostičky a společně s cuketovými nudlemi, které jsme získali pomocí škrabky, dáme do misky, kam přidáme špetku soli a koření paprika sladká dle chuti. Dále si nakrájíme na kostičky tofu i stroužek česneku a přemístíme se k plotně, kde na pánev nalijeme trochu oleje. Poté začneme smažit tofu s česnekem a po chvíli smažení přidáme cuketu. Až vše začne vypadat, že už by to mohlo být hotové, tak přidáme fazole s tomatovou omáčkou, aby se ohřály. Pak už jen vše dáme na talíř a máme hotovo.

 

 

 

CUKETOVÉ KROUPOTO

 

Ingredience:

50 g krup

cuketa

90 g tofu

olej (nebo cokoliv ke smažení)

sůl

 

Postup:

Nejprve do hrnce nasypeme kroupy, přilijeme přibližně 4x tolik vody, osolíme a přivedeme k varu. Kroupy vaříme do té doby, než budou změklé a připravené ke konzumaci. Mezitím si na kostičky nakrájíme tofu s cuketou, kterou ještě posolíme, aby pustila vodu. Na pánev nalijeme přiměřené množství oleje a osmažíme cuketu s tofu. Až se nám uvaří kroupy, tak je přidáme na pánev k cuketě s tofu a vše podlijeme 150 ml vody. Dále už jen vaříme do té doby, než se veškerá voda vypaří. A můžeme servírovat na talíř.

 

 

 

CUKETOVÝ DORT

 

Ingredience:

těsto

cuketa

240 g jablečného pyré

120 ml oleje

260 g hladké mouky

110 g cukru krystal

40 g holandského kakaa

12 g kypřícího prášku

špetka soli

 

poleva

80 g burákového másla

80 g javorového sirupu

3 lžíce holandského kakaa

 

+ cokoliv k dozdobení (ovoce, želatina, …)

 

Postup:

Jako první nastrouháme cuketu na jemno a poté z ní vymačkáme vodu, tu potřebovat nebudeme. K cuketě přidáme jablečné pyré a za stálého míchání přidáme i olej. Pak si vezmeme mísu, ve které smícháme mouku, cukr, kakao, kypřící prášek a špetku soli. Do této směsi pak vmícháme předchozí směs, aby se vše propojilo. Následně to přelijeme do formy vlastního výběru, ve které máme pečící papír. Já použila kulatou formu, ale nakonec jsem dort nožem upravila do tvaru srdce. Pečeme na 175 stupňů po dobu 50 minut.

Vyndáme z trouby, necháme zchladnout a podélně rozkrojíme na dvě poloviny. V misce smícháme burákové máslo, javorový sirup a kakao. Polovinu této směsi rozetřeme po povrchu spodní poloviny, přikryjeme druhou polovinou a druhou polovinou směsi natřeme vršek a strany.

Poté už je vše na osobní preferenci. Já dort ozdobila jahodami a malinami. Nakonec jsem to i zalila želatinou, jelikož jsem potřebovala mít jistotu, že ovoce vydrží čerstvé do příštího dne. Jinak tam není vůbec nutné želatinu dávat a možná to bez ní bude chutnat i lépe. A jelikož jsem tento dort vytvářela k narozeninám, tak jsem přidala svíčky.

 

 

 

Mějte se cuketově,

Sarah Thompson