Zadání domácího úkolu
Jaké
znáte mudlovské lektvary na uzdravení? Jak se připravují? A pomáhají vám?
Najděte
alespoň 3 „zaručené a osvědčené“ recepty, které vlastními slovy popište a
přidejte k dobru svou zkušenost s těmito mudlovskými zázraky.
Vypracování
Dobrý den madam Lecterová,
moc ráda vám představím tři léčivé domácí lektvary, se kterými mě seznámila moje maminka a babička, když jsem ještě byla malá čarodějka. Některé chutnají líp, některé zas hůř, ovšem fungovaly skvěle všechny tři!
Česnekový čaj
Suroviny:
2 stroužky česneku
šťáva z citrónu
lžička medu
šálek horké vody
Postup:
Česnek se oloupe a rozmáčkne a poté se vymáchá v horké vodě, dokud nepustí dostatek své "šťávy". Poté se na dochucení a podpoření přidá med a citrónová šťáva a ještě teplé se to konzumuje.
Benefity:
Posílení imunitního systému, detoxikační účinky česneku, účinné proti velikému spektru nemocí a nachlazení
Má zkušenost:
Tento nápoj byl jedním z mých největších nepřátel, celé mé dětství. Chuť česneku ve vodě je naprosto příšerná, ale co se musí nechat je, že občas se mi po tom opravdu udělalo o něco lépe.
Bodování:
Chuť 1/10
Funkce 6/10
Zázvorový "utrejch"
Suroviny:
zázvor
citrónová šťáva
lžička medu
horká voda
Postup:
Zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Poté vložíme do hrnku, zalijeme horkou vodou a necháme dvě minutky odležet. Nakonec přidáme med a citrónovou šťávu a ještě teplé vypijeme.
Benefity:
Protizánětlivé účinky, zklidňuje žaludek, pomáhá při nachlazení a chřipce, zlepšuje průtok krve
Má zkušenost:
Tento čaj, který jsme doma nazývali "utrejch", mi vlastně docela chutnal. Vždy jsem poprosila maminku aby mi tam přidala co nejvíc medu a bylo to tak sladké, že pálivost zázvoru nebyla cítit. Při nemoci jsem takových čajů vypila třeba 10 za den a byla jsem vždy bleskurychle zdravá.
Bodování:
Chuť 8/10
Funkce 9/10
Cibulový sirup
Suroviny:
2 větší cibule
hrnek medu
šťáva z 1 citrónu
zavařovací sklenice
Postup:
Cibule se nakrájí na tenké nudličky. V hrnci se smíchá med, citrón a nakrájená cibule a poté směs 15 minut povaříme na mírném ohni, dokud nám cibule nezměkne a směs nezíská sirupovitou konzistenci. Poté směs uchováváme v zavařovací sklenici nejlépe v lednici a každý den podle potřeby užíváme 1-2 lžíce našeho sirupu.
Benefity:
Pomáhá proti kašli a rýme, detoxikace, antivirové a antibakteriální účinky cibule, uklidňuje krk, pomáhá imunitnímu systému
Má zkušenost:
Kdybych si měla vybrat jeden lék z celého světa, kterým se chci léčit, je to přesně tento. Ačkoliv se může zdát, že nebude chutnat dobře, protože tam dáváte cibule, opak je pravdou. Cukr z medu nám cibuli krásně zkaramelizuje a je to celý sladký a moc chutný. Jako malá jsem se vždycky těšila, až zas přijde čas na léčení. Také si pamatuji, že jsem po tom opravdu vždy přestala kašlat.
Bodování:
Chuť 11/10
Funkce 7/10
Aurora M.