Soutěže 2064
Výuka 2374
Semináře 810
Zmijozel

Autor: Enola Gatito
Práce odevzdána: 8. 10. 2024 21:10
Soutěž: Servírujte mi...2
Zadavatel soutěže: Rain Bow Arrow

Zadání soutěže

Krásný den všem! Doufám, že stále máte rádi jídlo tak jako já a jste připraveni pustit se do dalšího kola vaření, pečení, chystání a kuchtění. Plán je takový, že já Vám opět zadám téma, Vy mi zadané jídlo naservírujete a já už se budu jen ládovat...ehm já Vám jej pak zhodnotím.

 

 

2. DOPOLEDNÍ SVAČINA

 

 

 

zdroj obrázku

 

 

Minule jsme začali nejdůležitějším jídlem dne a to tedy snídaní. Jenže ta nás nezasytí na celý den a tak je třeba pokračovat dopolední svačinkou. Chápu, že každý z nás má jiné chutě, jiné stravovací návyky a jinak toto jídlo připravuje, proto Vám nechávám zcela volnou ruku. Popusťte uzdu své kreativitě a fantazii a nechte mé chuťové buňky slintat nad skvostem, který mi naservírujete. 

 

Pravidla:

 

Hodnotit budu dle kvality a propracovanosti Vaší dopolední svačiny, kterou mi naservírujete.

 

Typy dopolední svačiny:

1) obyčejná svačina - až 10 jednotek

2) svačina, která už obsahuje větší přípravu, jako je vaření, pečení a složitější postup - až 15 jednotek

3) dopolední svačinová bomba, něco co mě naprosto uchvátí - až 20 jednotek

 

postup - 5 jednotek

text o připravené dopolední svačině5 jednotek

 

Typ připravené dopolední svačiny se sčítá spolu s postupem a textem. Moc se těším na to, co mi naservírujete!

Vypracování

Krásný den, madam Rain,

 

já mám velkou slabost pro nejrůznější záviny. A možná dokonce i o něco víc pro ty slané než sladké. Je úžasné, jak pár ingrediencí dohromady v listovém těstě vykouzlí dokonalou chuť. A většinou je celkem jedno, jaká kombinace ingrediencí to bude. Dohromady to prostě tak nějak funguje. Jako nějaké kouzlo! :)

A svačina je právě zrovna vhodné jídlo, kdy si tyto dobrůtky užívat. Záviny jsou totiž stejně dokonalé teplé jako studené. Jako ideální volba si je upéct den předem a pak hezky nakrabičkovat na druhý den :)

 

Dnes jsem se rozhodla připravit rovnou tři verze. Baví mě, když je každá "nohavice" jiná a člověk se tak může "kochat" více variantami chutí. Dvě slané, mé nejoblíbenější a jednu sladkou. Moc mě totiž baví, když každé slané jídlo má i drobnou sladkou tečku.

Aby ale recept pro Vás byl co nejsnáze čitelný pro případnou přípravu, rozepíšu Vám ingredience pro každou zvlášť ;)

 

Foto se všemi ingrediencemi:

 

Ingredience pro variantu s vajíčkem:

1 listové těsto

100 g šunky

1 niva

4 vejce

půl malé cibule

sladká chilli omáčka (může být nahrazeno kečupem)

 

Ingredience pro variantu se salámem:

1 listové těsto

100 g salámu Vysočina

100 g eidamu

půl malé cibule

sladká chilli omáčka

 

Ingredience pro sladkou variantu:

1 listové těsto

javorový sirup

skořicový cukr

 

Na všechny tři záviny budu potřebovat ještě 1 vajíčko na potření těsta.

 

Postup:

Dáme si vařit vejce. Mezitím si nachystáme ostatní suroviny - nakrájíme cibuli na tenké plátky, nastrouháme nivu. Já neměla skořicový cukr, tak jsem si připravila vlastní z mleté skořice a krupicového cukru. Když jsou vejce uvařená, prudce zchladíme, oloupeme a nastrouháme.

Rozbalíme, případně rozválíme si listové těsto. Potřeme jej sladkou chilli omáčkou. Kdo nemá rád pikantní, může nahradit obyčejným kečupem. Na listové těsto naklademe plátky šunky, strouhanou nivu, plátky cibule a strouhané vejce.

Okraje těsta přeložíme dovnitř. Lépe se pak zavine, když se lepí hezky těsto na těsto:

A zavineme. Těsto koupené již vyválené zabalené i s pečícím papírem má tu výhodu, že pečícím papírem se snáz manipuluje a těsto balí. Chytnu tedy papír a přeložím zhruba v jedné třetině. Znovu zopakuji a mám zabaleno. Prsty ještě slepím spoje na krátkých stranách i na té dlouhé.

 

Další varianta začíná stejně. Rozbalím nebo rozválím si listové těsto, potřu sladkou chilli omáčkou, nakladu plátky salámu Vysočina, plátky sýru eidam a rozvrstvím také cibuli. Cibule mi v závinech extra chutná, dodává tomu takový šmrnc, proto ji dávám do všech variant.

Opět zabalíme stejným způsobem.

 

Na sladkou variantu si rozbalím či rozválím listové těsto, potřu javorovým sirupem a zasypu skořicovým cukrem.

Opět zabalím stejným způsobem jako dříve.

 

Všechny vzniklé záviny si potřu rozšlehaným vejcem. Pokud chcete mít záviny i na oko krásné třeba pro návštěvu, můžete je i něčím posypat. Slané třeba mákem, sladké třeba krupicovým cukrem. Já mám bez posypu. Sladký závin jsem dala na jiný plech, protože se může stát, že něco vyteče, tak aby se slané záviny nekoupaly v sirupu a sladký závin v chilli omáčce.

 

A dáme péct. Každá trouba peče jinak, proto si nejraději věci v troubě vizuálně hlídám, ale aby byl recept co nejpřesnější, změřila jsem i čas. Na 180 °C mi pečení trvalo 15 - 20 minut.

 

A je hotovo! 

Necháme chvilku zchladnout, aby se lépe porcovalo a může se balit do krabiček. Samozřejmě něco se musí sníst i teplé, to by byla jinak škoda! :)

 

 

Snad Vám bude chutnat ;)

Moc děkuji za soutěž a mějte se moc krásně! :)

Enola Gatito