Soutěže 2091
Výuka 2450
Semináře 848
Mrzimor

Autor: Chabrakanes Čertovem
Práce odevzdána: 4. 3. 2025 15:25
Soutěž: Servírujte mi...3
Zadavatel soutěže: Rain Bow Arrow

Zadání soutěže

Krásný den všem! Po delší pauze se k Vám vracím s touto oblíbenou soutěží. Doufám, že stále máte rádi jídlo tak jako já a jste připraveni pustit se do dalšího kola vaření, pečení, chystání a kuchtění. Plán je takový, že já Vám opět zadám téma, Vy mi zadané jídlo naservírujete a já už se budu jen ládovat...ehm já Vám jej pak zhodnotím. 

 

 

3. POLÉVKA

 

 

 

zdroj obrázku

 

 

Jelikož jste již v předchozích kolech zvládli servírovat snídaně a dopolední svačinky, tak teď následuje oběd. Jelikož je to jídlo, které se skládá z více chodů, tak jako první Vás čeká polévka. Chápu, že každý z nás má jiné chutě, jiné stravovací návyky a jinak toto jídlo připravuje, proto Vám nechávám zcela volnou ruku. Popusťte uzdu své kreativitě a fantazii a nechte mé chuťové buňky slintat nad skvostem, který mi naservírujete. 

 

Pravidla:

 

Hodnotit budu dle kvality a propracovanosti Vaší polévky, kterou mi naservírujete.

 

Hodnocení polévek:

1) obyčejná polévka - až 10 jednotek

2) polévka, která už obsahuje větší přípravu, jako je tepelná příprava více ingrediencí před samotným vařením a složitější postup - až 15 jednotek

3) polévková bomba, něco co mě naprosto uchvátí - až 20 jednotek

 

postup - 5 jednotek

text o připravené dopolední svačině - 5 jednotek

 

Hodnocení jednotlivé polévky se sčítá spolu s postupem a textem. Moc se těším na to, co mi naservírujete!

Vypracování

Vesnická bramboračka se sušenými houbami

 

Bramboračka je polévka, kterou se nedá přejíst. Nejlepší je z čerstvých hub, ale teď v zimě, kdy čerstvé houby nerostou, klidně použij ty sušené. Můžete použít jakékoliv houby, nejlépe směs různých druhů.

 

Na její přípravu budeš potřebovat 4 brambory, 1 cibuli, 2 mrkve, 1 celer, 2 hrsti sušených hub, 2 stroužky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, špetku kmínu, 4 bobkové listy, sůl, pepř ,nejlépe čerstvě mletý a chléb, čerstvou majoránku na ozdobení .( majoránku jsem nepoužil ,nedlabu jí) 

 

Nejprve namoč sušené houby do horké vody. V hrnci rozehřej máslo a orestuj na něm cibuli. Poté přidej mouku a ještě chvíli opeč do zlatova. Zalij trochou vody a vše dobře promíchej, aby se to spojilo. Přidej houby i s vodou, ve které se namáčely, bobkový list, kmín, nakrájené brambory, prolisovaný česnek a nakrájenou kořenovou zeleninu. Osol a opepři podle chuti. Polévku vař dokud zelenina nezměkne. (Když je polévka hotová, dochuť a ozdob čerstvou majoránkou) a podávej ji s čerstvým chlebem.

 

Moje bramboračka vystačila na 5 porcí a se vším všudy jsem jí vařil přibližně 80 min.

 

Zvolil jsem polévku která je dost vydatná a neurazí ani "masožravce" . Můj plán je jasný, polévku na zasycení a hlavní chod bude lehčí varianta která by měla doplnit právě vesnickou bramboračku. Bramboračku od mé mudlovské ženy si dopřávám 1x měsíčně, ale poprvé jsem jí zkusil uvařit sám, když žena jela vyzvednout děti k babičce. Klid na vaření je základ.Cituji manželky slova po přijezdu a ochutnání: táta má lepší bramboračku než maminka.

 

S poděkováním Chabrakanes Čertovem