Zadání soutěže
Krásný den všem! Po delší pauze se k Vám vracím s touto oblíbenou soutěží. Doufám, že stále máte rádi jídlo tak jako já a jste připraveni pustit se do dalšího kola vaření, pečení, chystání a kuchtění. Plán je takový, že já Vám opět zadám téma, Vy mi zadané jídlo naservírujete a já už se budu jen ládovat...ehm já Vám jej pak zhodnotím.
3. POLÉVKA
Jelikož jste již v předchozích kolech zvládli servírovat snídaně a dopolední svačinky, tak teď následuje oběd. Jelikož je to jídlo, které se skládá z více chodů, tak jako první Vás čeká polévka. Chápu, že každý z nás má jiné chutě, jiné stravovací návyky a jinak toto jídlo připravuje, proto Vám nechávám zcela volnou ruku. Popusťte uzdu své kreativitě a fantazii a nechte mé chuťové buňky slintat nad skvostem, který mi naservírujete.
Pravidla:
- jídlo se bude skládat nejméně ze 3 ingrediencí
- kompletní postup
- 3 fotografie s Vaším kouzelnickým jménem a datem (může být dopsáno přímo do fotografie): 1. ingredience, 2. postup přípravy a 3. hotové jídlo (hezky naaranžované)
- fotografie mohou být nahrány přes galerii (hlavně pokud usilujete o archív) a přes funkční externí odkaz, pokud mi nepůjde z nějakého důvodu otevřít, čeká vás 0
- napište 1 palec textu o tom, proč jste zvolili toto jídlo, jak často si ho dopřáváte, cokoliv co Vás k tomu napadne
Hodnotit budu dle kvality a propracovanosti Vaší polévky, kterou mi naservírujete.
Hodnocení polévek:
1) obyčejná polévka - až 10 jednotek
2) polévka, která už obsahuje větší přípravu, jako je tepelná příprava více ingrediencí před samotným vařením a složitější postup - až 15 jednotek
3) polévková bomba, něco co mě naprosto uchvátí - až 20 jednotek
postup - 5 jednotek
text o připravené dopolední svačině - 5 jednotek
Hodnocení jednotlivé polévky se sčítá spolu s postupem a textem. Moc se těším na to, co mi naservírujete!
Vypracování
Dobrý den, slečno!
Rozhodla jsem se ukuchtit italskou rajčatovou polévku. Na tu jsem zvyklá od taťky, který ji občas (čtěte: asi tak jednou za rok) doma vaří. Případně pokud jdeme do italské restaurace, sdílíme ji dohromady a pár lžic ochutnáme. Jinak si ji nedávám a běžně nejím; obecně běžně nejím polévky, maximálně, když ji dostanu naservírovanou u přítelovy rodiny či u babičky. Sama si ji určitě neuvařím a jak jsem již psala, v restauraci také maximálně ochutnám. Ale k italské kuchyni mám blízko, k rajčatové polévce také, proto volba padla právě na ni.
Ingredience:
cibule 1 ks
rajčata 2 ks
česnek 1 stroužek
cukr krupice 2 lžíce
rajčatová passata 1 litr
drůbeží vývar 300 ml (já měla asi 250)
smetana 300 ml (já měla asi 250)
sůl
čerstvě namletý pepř
pesto (na ozdobu)
balsamico (na ozdobu)
Postup: (čerpala jsem odtud)
- Jako první jsem si připravila vývar; ten mi vznikl již dříve vyvařováním krůtích prs, když jsem dělala krůtí trhané maso. Byl dost zjednodušený, jen jsem hodinku se solí povařila zmíněné maso.
- Na olivovém oleji jsem orestovala nakrájenou cibuli a po chvilce přidala ještě klíčku zbavený nasekaný česnek.
- Poté jsem přidala nakrájená rajčata a opět restovala, aby se z nich vypařila přebytečná voda; osolila a opepřila jsem směs.
- Základ jsem zasypala dvěma lžícemi cukru a naposledy nechala restovat, až cukr lehce zkaramelizoval.
- Poté jsem směs zalila rajčatovou passatou a vývarem, přivedla k varu a nechala 10 minut vařit.
- Pak se mělo dohladka rozmixovat ponorným mixérem, já mixovala jen trochu, bála jsem se o poškrábání nádoby a cákání.
- Nakonec jsem do polévky vlila smetanu a "ozdobila" pestem a balsamicovým octem.
Výsledek: (pesto se nechovalo, jak jsem chtěla :D)
Přeji Vám příjemné opravování! :)
Aimée L.