Zadání soutěže
Krásný den všem! Po delší pauze se k Vám vracím s touto oblíbenou soutěží. Doufám, že stále máte rádi jídlo tak jako já a jste připraveni pustit se do dalšího kola vaření, pečení, chystání a kuchtění. Plán je takový, že já Vám opět zadám téma, Vy mi zadané jídlo naservírujete a já už se budu jen ládovat...ehm já Vám jej pak zhodnotím.
3. POLÉVKA
Jelikož jste již v předchozích kolech zvládli servírovat snídaně a dopolední svačinky, tak teď následuje oběd. Jelikož je to jídlo, které se skládá z více chodů, tak jako první Vás čeká polévka. Chápu, že každý z nás má jiné chutě, jiné stravovací návyky a jinak toto jídlo připravuje, proto Vám nechávám zcela volnou ruku. Popusťte uzdu své kreativitě a fantazii a nechte mé chuťové buňky slintat nad skvostem, který mi naservírujete.
Pravidla:
- jídlo se bude skládat nejméně ze 3 ingrediencí
- kompletní postup
- 3 fotografie s Vaším kouzelnickým jménem a datem (může být dopsáno přímo do fotografie): 1. ingredience, 2. postup přípravy a 3. hotové jídlo (hezky naaranžované)
- fotografie mohou být nahrány přes galerii (hlavně pokud usilujete o archív) a přes funkční externí odkaz, pokud mi nepůjde z nějakého důvodu otevřít, čeká vás 0
- napište 1 palec textu o tom, proč jste zvolili toto jídlo, jak často si ho dopřáváte, cokoliv co Vás k tomu napadne
Hodnotit budu dle kvality a propracovanosti Vaší polévky, kterou mi naservírujete.
Hodnocení polévek:
1) obyčejná polévka - až 10 jednotek
2) polévka, která už obsahuje větší přípravu, jako je tepelná příprava více ingrediencí před samotným vařením a složitější postup - až 15 jednotek
3) polévková bomba, něco co mě naprosto uchvátí - až 20 jednotek
postup - 5 jednotek
text o připravené dopolední svačině - 5 jednotek
Hodnocení jednotlivé polévky se sčítá spolu s postupem a textem. Moc se těším na to, co mi naservírujete!
Vypracování
Dobrý deň pani profesorka.
Dnes som sa rozhodla uvariť si túto polievku. Ja a moja dlhoročná spolubývajúca z Indie, Gauri, sme ju volali skrátka Šošovicová, alebo Čočková polievka. V Indii je čočka veľmi typický pokrm a veľa ľudí ju považuje za liečivé jedlo. Preto sme si ju s Gauri varili vždy keď nás chytil soplík, bolesť hrdla, alebo hlavy. Nikdy sme si k tejto polievke nespísali recept, z časti aj preto, že sa ingrediencie vždy líšili. Skrátka sme vždy do hrnca k čočke nahádzali čo chladnička nadelila a výsledok nám vždy chutil.
Už pár dní sa so mnou tiahne nejaká sezónna chrípka a tak som sa pokúsila uvariť niečo podobné našej čočkovej polievke.
Ingrediencie:
- čočka, podľa uváženia, ja som použila 300 gramov sušenej červenej čočky
- 100 gramov tofu, najlepšie je údené
- 150 gramov hríbov, ja som použila shiitake, ale môžete ich zameniť za akúkoľvek variantu
- cesnak, podľa chuti - čerstvý je najlepší
- olej, podľa uváženia
- nudle - udon, ryžové, obyčajné polievkové, čo na vás ako prvé vypadne zo skrinky
- soľ a iné korenie podľa uváženia - pri prechladnutí odporúčam zázvor a čierne korenie
Postup:
1. Čočku treba nechať aspoň na pár hodín zmäknúť vo vode, inak ju musíme dlho variť.
2. Tofu a hríby nakrájame na malé kúsky.
3. Na oleji si orestujeme cesnak, nakrájané tofu a hríby. Okoreníme a osolíme, necháme opiecť. Do hrnca pridáme čočku (bez vody) a aj tú necháme opiecť.
4. Pridáme vodu, množstvo je podľa chuti, ja som chcela hustejšiu polievku, tak som jej dala menej. Výborná alternatíva je tiež uvariť túto polievku veľmi nahusto a namiesto nudí k tomu ako prílohu uvariť ryžu.
5. Privedieme do varu a necháme variť aspoň 15 minút. Čím dlhšie tým lepšie. Potom ochutnáme, ak treba tak dosolíme a môžeme servírovať.
Dobrú chuť :)