Soutěže 2103
Výuka 2464
Semináře 857
Zmijozel

Autor: Vertaria Fialová
Práce odevzdána: 4. 3. 2025 15:06
Soutěž: Servírujte mi...3
Zadavatel soutěže: Rain Bow Arrow

Zadání soutěže

Krásný den všem! Po delší pauze se k Vám vracím s touto oblíbenou soutěží. Doufám, že stále máte rádi jídlo tak jako já a jste připraveni pustit se do dalšího kola vaření, pečení, chystání a kuchtění. Plán je takový, že já Vám opět zadám téma, Vy mi zadané jídlo naservírujete a já už se budu jen ládovat...ehm já Vám jej pak zhodnotím. 

 

 

3. POLÉVKA

 

 

 

zdroj obrázku

 

 

Jelikož jste již v předchozích kolech zvládli servírovat snídaně a dopolední svačinky, tak teď následuje oběd. Jelikož je to jídlo, které se skládá z více chodů, tak jako první Vás čeká polévka. Chápu, že každý z nás má jiné chutě, jiné stravovací návyky a jinak toto jídlo připravuje, proto Vám nechávám zcela volnou ruku. Popusťte uzdu své kreativitě a fantazii a nechte mé chuťové buňky slintat nad skvostem, který mi naservírujete. 

 

Pravidla:

 

Hodnotit budu dle kvality a propracovanosti Vaší polévky, kterou mi naservírujete.

 

Hodnocení polévek:

1) obyčejná polévka - až 10 jednotek

2) polévka, která už obsahuje větší přípravu, jako je tepelná příprava více ingrediencí před samotným vařením a složitější postup - až 15 jednotek

3) polévková bomba, něco co mě naprosto uchvátí - až 20 jednotek

 

postup - 5 jednotek

text o připravené dopolední svačině - 5 jednotek

 

Hodnocení jednotlivé polévky se sčítá spolu s postupem a textem. Moc se těším na to, co mi naservírujete!

Vypracování

Vybrala jsem si ukrajinský boršč. Mám ho strašně ráda. Rozdíl mezi ruským a ukrajinským je, že ten ruský je studený a tento je teplý (já raději ten teplý).  Recept jsem si sestavila mé chuti, tak se možná od originálu trochu liší nebo je tam něco navíc. Každopádně vždycky dělám velký hrnec a mizí závratnou rychlostí. Zakysanka musí být, bez ní to prostě není ono:)

 

 

Recept na Boršč 

 

1.hrnec

1500ml vody 

500-1000 g vepřového nebo hovězího masa – vcelku

500g hovězí žebra (lze vynechat, někdy se mi je nepodaří sehnat)

1 velká cibule

3 kuličky nového koření

2 bobkové listy

3 lžičky soli (použila jsem 35 gramů)

1 stroužek česneku

+

 

750g bílého zelí (čerstvé hlávkové)

250 g brambor

40-60 g krupicového cukru (3 lžíce)

1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu (do boršče se většinou nedávají, ale mě tam chutnají:))

 

 

Pánev nebo menší hrnec:

250 g červené řepy

100 ml vývaru nebo vody

1 větší mrkev

1 lžíce másla

1 lžička citrónové šťávy

 

Na ozdobu:

1-2 vaničky zakysané smetany

 

 

Příprava:

Zelí očistěte a odstraňte spodní tvrdou část. Nakrájejte ho na větší kostky. 

Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.

Řepu oloupejte a nakrájejte na kostky 1 až 1,5 cm.

Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.

Česnek oloupejte a nakrájejte na malé kostičky

Maso očistěte, ale nechte vcelku

Fazole promyjte studenou vodou a nechte okapat

Brambory po oloupání nakrájejte na kostky

Zakysanou smetanu vyndejte z lednice a nechte během vaření ohřát na pokojovou teplotu

 

 

POSTUP:

 

Maso a žebra dejte do hrnce a zalijte vodou nebo vývarem. Přidejte nakrájenou cibuli, bobkové listy, nové koření, sůl a česnek. Vařte pod pokličkou 60 minut. Můžete použít i tlakový hrnec, v něm jsem maso vařila 30 minut.

 

Mezitím, než se maso uvaří rozpalte pánev se lžící másla. Přidejte nakrájenou řepu, mrkev a 1 lžičku citronové šťávy. Zeleninu podlijte 1 naběračkou vody z vývaru nebo vodou (100ml). Duste 15-20 minut. Pokud se voda vyvaří, dolijte jí – opět 100ml. Jinak by se mohla zelenina připálit.

 

Po 60 minutách vyndejte koření – nové koření a bobkový list a vyhoďte ho. Maso nakrájejte na kostky a polévku opět přiveďte k varu. 

 

Přidejte zelí, brambory, cukr, sůl, fazole a směs řepy a mrkve. Vodu dolijte do původního množství, já jsem dolila 500ml vody, aby toho bylo jako na začátku (držím se čáry, která mi ukáže, kde hladina byla).

 

Vařte, dokud zelí a brambory nezměknou – 15-25 minut. Ochutnejte, a ještě můžete doladit chuť. Boršč má být hodně hustý, ale jestli je hustý až moc, klidně přidejte dalších 500 ml vody.

Já ještě boršč zahušťuji 1-2 lžícemi kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě. Těsně před koncem vaření. Chutná mi tak více:) 

 

Nandejte na talíř a ozdobte kopečkem zakysané smetany a čerstvým koprem.

Někdo si smetanu do polévky rád zamíchá a někdo si jen nabere trochu smetany a k tomu polévku. Já to střídám:-).