Zadání soutěže
Krásný den všem! Po delší pauze se k Vám vracím s touto oblíbenou soutěží. Doufám, že stále máte rádi jídlo tak jako já a jste připraveni pustit se do dalšího kola vaření, pečení, chystání a kuchtění. Plán je takový, že já Vám opět zadám téma, Vy mi zadané jídlo naservírujete a já už se budu jen ládovat...ehm já Vám jej pak zhodnotím.
3. POLÉVKA
Jelikož jste již v předchozích kolech zvládli servírovat snídaně a dopolední svačinky, tak teď následuje oběd. Jelikož je to jídlo, které se skládá z více chodů, tak jako první Vás čeká polévka. Chápu, že každý z nás má jiné chutě, jiné stravovací návyky a jinak toto jídlo připravuje, proto Vám nechávám zcela volnou ruku. Popusťte uzdu své kreativitě a fantazii a nechte mé chuťové buňky slintat nad skvostem, který mi naservírujete.
Pravidla:
- jídlo se bude skládat nejméně ze 3 ingrediencí
- kompletní postup
- 3 fotografie s Vaším kouzelnickým jménem a datem (může být dopsáno přímo do fotografie): 1. ingredience, 2. postup přípravy a 3. hotové jídlo (hezky naaranžované)
- fotografie mohou být nahrány přes galerii (hlavně pokud usilujete o archív) a přes funkční externí odkaz, pokud mi nepůjde z nějakého důvodu otevřít, čeká vás 0
- napište 1 palec textu o tom, proč jste zvolili toto jídlo, jak často si ho dopřáváte, cokoliv co Vás k tomu napadne
Hodnotit budu dle kvality a propracovanosti Vaší polévky, kterou mi naservírujete.
Hodnocení polévek:
1) obyčejná polévka - až 10 jednotek
2) polévka, která už obsahuje větší přípravu, jako je tepelná příprava více ingrediencí před samotným vařením a složitější postup - až 15 jednotek
3) polévková bomba, něco co mě naprosto uchvátí - až 20 jednotek
postup - 5 jednotek
text o připravené dopolední svačině - 5 jednotek
Hodnocení jednotlivé polévky se sčítá spolu s postupem a textem. Moc se těším na to, co mi naservírujete!
Vypracování
Vybrala jsem si ukrajinský boršč. Mám ho strašně ráda. Rozdíl mezi ruským a ukrajinským je, že ten ruský je studený a tento je teplý (já raději ten teplý). Recept jsem si sestavila mé chuti, tak se možná od originálu trochu liší nebo je tam něco navíc. Každopádně vždycky dělám velký hrnec a mizí závratnou rychlostí. Zakysanka musí být, bez ní to prostě není ono:)
Recept na Boršč
1.hrnec
1500ml vody
500-1000 g vepřového nebo hovězího masa – vcelku
500g hovězí žebra (lze vynechat, někdy se mi je nepodaří sehnat)
1 velká cibule
3 kuličky nového koření
2 bobkové listy
3 lžičky soli (použila jsem 35 gramů)
1 stroužek česneku
+
750g bílého zelí (čerstvé hlávkové)
250 g brambor
40-60 g krupicového cukru (3 lžíce)
1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu (do boršče se většinou nedávají, ale mě tam chutnají:))
Pánev nebo menší hrnec:
250 g červené řepy
100 ml vývaru nebo vody
1 větší mrkev
1 lžíce másla
1 lžička citrónové šťávy
Na ozdobu:
1-2 vaničky zakysané smetany
Příprava:
Zelí očistěte a odstraňte spodní tvrdou část. Nakrájejte ho na větší kostky.
Mrkev oloupejte a nakrájejte na tenká kolečka.
Řepu oloupejte a nakrájejte na kostky 1 až 1,5 cm.
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky.
Česnek oloupejte a nakrájejte na malé kostičky
Maso očistěte, ale nechte vcelku
Fazole promyjte studenou vodou a nechte okapat
Brambory po oloupání nakrájejte na kostky
Zakysanou smetanu vyndejte z lednice a nechte během vaření ohřát na pokojovou teplotu
POSTUP:
Maso a žebra dejte do hrnce a zalijte vodou nebo vývarem. Přidejte nakrájenou cibuli, bobkové listy, nové koření, sůl a česnek. Vařte pod pokličkou 60 minut. Můžete použít i tlakový hrnec, v něm jsem maso vařila 30 minut.
Mezitím, než se maso uvaří rozpalte pánev se lžící másla. Přidejte nakrájenou řepu, mrkev a 1 lžičku citronové šťávy. Zeleninu podlijte 1 naběračkou vody z vývaru nebo vodou (100ml). Duste 15-20 minut. Pokud se voda vyvaří, dolijte jí – opět 100ml. Jinak by se mohla zelenina připálit.
Po 60 minutách vyndejte koření – nové koření a bobkový list a vyhoďte ho. Maso nakrájejte na kostky a polévku opět přiveďte k varu.
Přidejte zelí, brambory, cukr, sůl, fazole a směs řepy a mrkve. Vodu dolijte do původního množství, já jsem dolila 500ml vody, aby toho bylo jako na začátku (držím se čáry, která mi ukáže, kde hladina byla).
Vařte, dokud zelí a brambory nezměknou – 15-25 minut. Ochutnejte, a ještě můžete doladit chuť. Boršč má být hodně hustý, ale jestli je hustý až moc, klidně přidejte dalších 500 ml vody.
Já ještě boršč zahušťuji 1-2 lžícemi kukuřičného škrobu rozmíchaného ve studené vodě. Těsně před koncem vaření. Chutná mi tak více:)
Nandejte na talíř a ozdobte kopečkem zakysané smetany a čerstvým koprem.
Někdo si smetanu do polévky rád zamíchá a někdo si jen nabere trochu smetany a k tomu polévku. Já to střídám:-).