Zadání soutěže
Krásný den všem! Po delší pauze se k Vám vracím s touto oblíbenou soutěží. Doufám, že stále máte rádi jídlo tak jako já a jste připraveni pustit se do dalšího kola vaření, pečení, chystání a kuchtění. Plán je takový, že já Vám opět zadám téma, Vy mi zadané jídlo naservírujete a já už se budu jen ládovat...ehm já Vám jej pak zhodnotím.
3. POLÉVKA
Jelikož jste již v předchozích kolech zvládli servírovat snídaně a dopolední svačinky, tak teď následuje oběd. Jelikož je to jídlo, které se skládá z více chodů, tak jako první Vás čeká polévka. Chápu, že každý z nás má jiné chutě, jiné stravovací návyky a jinak toto jídlo připravuje, proto Vám nechávám zcela volnou ruku. Popusťte uzdu své kreativitě a fantazii a nechte mé chuťové buňky slintat nad skvostem, který mi naservírujete.
Pravidla:
- jídlo se bude skládat nejméně ze 3 ingrediencí
- kompletní postup
- 3 fotografie s Vaším kouzelnickým jménem a datem (může být dopsáno přímo do fotografie): 1. ingredience, 2. postup přípravy a 3. hotové jídlo (hezky naaranžované)
- fotografie mohou být nahrány přes galerii (hlavně pokud usilujete o archív) a přes funkční externí odkaz, pokud mi nepůjde z nějakého důvodu otevřít, čeká vás 0
- napište 1 palec textu o tom, proč jste zvolili toto jídlo, jak často si ho dopřáváte, cokoliv co Vás k tomu napadne
Hodnotit budu dle kvality a propracovanosti Vaší polévky, kterou mi naservírujete.
Hodnocení polévek:
1) obyčejná polévka - až 10 jednotek
2) polévka, která už obsahuje větší přípravu, jako je tepelná příprava více ingrediencí před samotným vařením a složitější postup - až 15 jednotek
3) polévková bomba, něco co mě naprosto uchvátí - až 20 jednotek
postup - 5 jednotek
text o připravené dopolední svačině - 5 jednotek
Hodnocení jednotlivé polévky se sčítá spolu s postupem a textem. Moc se těším na to, co mi naservírujete!
Vypracování
Dobrý den paní profesorko....
Cibulová polévka
Suroviny:
- mrkev 3 ks
- celer 1/2
- petržel 4 ks
- cibule 2 kg
- kuřecí skelet, nebo kuřecí kousky
- maggi bujón hovězí
- česnek 3 stroužky
- smetana ke šlehání 32%
- slanina 150 g
- máslo
- olej
- sůl
- pepř
- mletá uzená paprika
- sušený česnek
- bílé suché víno
- sýr italského typu (gran padano)
- nové koření 3-5 kuliček
- bobkový list 2ks
Nejprve si z mrkve, celeru, 2 celých cibulí, kuřecího skeletu a petržele uděláme vývar. Zeleninu vložíme asi do 2,5 litru vody, dobře osolíme, přidáme nové koření a bobkový list. Koření však není nutností, záleží na chuti.
Vaříme dvě až tři hodiny (čím déle tím lépe). Vývar necháme vychladnout, doporučuji přes noc a ve vývaru necháme veškerou zeleninu.
Připravíme si vývar, přecedíme, připravíme si máslo, olej, bílé víno, pár stroužků česneku a hromadu cibule.
Do hrnce dáme půl oleje, půl másla, cibuli nakrájíme na měsíčky, česnek na drobné plátky, osolíme a přilejeme vývar. Necháme svařit na polovinu, znovu přidáme vývar a opakujeme, dokud se nám nelíbí konzistence polévky a cibule.
Rozmixujeme, přepasírujeme, přidáme sůl, pepř, bílé víno, červenou uzenou papriku a necháme provařit. V případě nutnosti dochutíme cukrem, pakliže je polévka moc sladká okyselíme vínem a znovu necháme provařit asi deset až patnáct minut. Následně přidáme smetanu na šlehání a už nevaříme.
Vedle na pánvi si opražíme na malé kostičky nakrájenou slaninu a následně vmícháme do polévky.
Podáváme zasypané sýrem.
Celková doba přípravy: 4-5 hodin (někdy až 6)
Dobrou chuť :)
S přáním krásného dne
Zyair Jamie Sagrada