Soutěže 2139
Výuka 2536
Semináře 877
Havraspár

Autor: Eilonwy Ellesméry
Práce odevzdána: 18. 5. 2025 13:30
Soutěž: Servírujte mi...4
Zadavatel soutěže: Rain Bow Arrow

Zadání soutěže

Krásný den všem! Doufám, že jste si v předešlém kole užili vaření polévek a budete pokračovat s nadšením a umem sobě vlastním i v tomto dalším kole soutěže. A co že nás to teď čeká? Plán je takový, že já Vám opět zadám téma, Vy mi zadané jídlo naservírujete a já už se budu jen ládovat...ehm já Vám jej pak zhodnotím.

 

 

4. HLAVNÍ CHOD

 

 

zdroj obrázku

 

 

Asi nikoho nepřekvapilo, že po polévce bude následovat hlavní jídlo. Věřím, že mě zahrnete opět báječně chutnými recepty a už se na to moc těším! Chápu, že každý z nás má jiné chutě, jiné stravovací návyky a jinak toto jídlo připravuje, proto Vám nechávám zcela volnou ruku. Popusťte uzdu své kreativitě a fantazii a nechte mé chuťové buňky slintat nad skvostem, který mi naservírujete.

 

 

Pravidla:

 

Hodnotit budu dle kvality a propracovanosti Vašeho hlavního chodu, který mi naservírujete.

 

Hodnocení hlavního chodu:

1) obyčejný hlavní chod - až 10 jednotek

2) hlavní chod, který už obsahuje větší přípravu, jako je tepelná příprava více ingrediencí před samotným vařením a složitější postup - až 15 jednotek

3) naprostá bomba, tedy hlavní chod, který mě uchvátí - až 20 jednotek

 

postup - 5 jednotek

text o připraveném hlavním chodu - 5 jednotek

 

Hodnocení jednotlivého hlavního chodu se sčítá spolu s postupem a textem. Moc se těším na to, co mi naservírujete! Odměnu nelze půlit.

Vypracování

Dobrý den, madam Rain,

 

tentokrát tu máme:

 

Těstoviny s krémovým pestem, rajčaty a cuketou

Ingredience

1 cuketa

1 velké rajče / několik cherry rajčat

1 stroužek česneku

1 citron (nebo citronová kůra a šťáva tak, jak je používám já)

1 zakysaná smetana

60g bazalkového pesta

1/2 zeleninového bujónu

2 lžíce vody z těstovin

nastrouhaný sýr

těstoviny

bazalka

sůl

pepř

servírujeme_ingredience

 

Postup

Oficiálně se cuketa s rajčaty mají nejprve na 240°C/220°C horkovzduch opéct na 15 minut v troubě s olivovým olejem, solí a pepřem. Já jsem líná a nechci tahat ven remosku.

 

Neoficiálně tedy:

Dejte vařit vodu na těstoviny.

Mezitím nakrájejte cuketu a rajčata na menší kousky. Oloupejte a nakrájejte česnek, z citronu (pokud si to neusnadňujete jako já) ostrouhejte jen šlutou svrchní část kůry a nakrájejte na měsíčky.

 

Osolte vodu, dejte vařit těstoviny, a někdy ke konci odeberte 2 lžíce vody. Jakmile budou hotové, slijte (a případně přijdete trochu olivového oleje, ať se neslepí).

Mezitím rozehřejte pánvičku s olivovým olejem. Jakmile bude rozehřátá, přidejte cuketu a rajčata. Opékejte, dokud zelenina nezměkne.

Pak přidejte česnek a minutu ho opékejte, aby se nepřipálil.

servírujeme_proces

Přidejte zakysanou smetanu, citronovou kůru, zeleninový bujon, a vodu z těstovin. 1-2 minuty mějte na mírném plameni.

Vmíchejte pesto (pokud jste cuketu a rajčata dělala v troubě, tak teď i zeleninu), okyselte trochou citronové šťávy, osolte, opepřete (případně obazalkujte, jestli máte sušenou).

 

Servírujte s pořádnou porcí nastrouhaného sýra, čerstvou bazalkou (dobrovolné), klidně i měsíčkem citronu.

servírujeme_výsledek

 

Tenhle recept si v mé zjednodušené verzi vařím poměrně často. Nejsem nijak velká kuchařka, takže je pro mě důležité, aby recepty byly rychlé a dobré. Jistě by chuti prospělo i to nechat cuketu s rajčaty v troubě/remosce, ale nemám vždy náladu řešit umývání hrnce navíc a čekání na opečení.

Mám ho ráda zvlášť v létě, protože svěžest citronu v receptu je taková hravá. Jím tuhle kombinaci raději než kterýkoli salát.

Doporučuju k němu ale použí osvědčené pesto. Já jsem se zase spletla (v Albertovi mají 2 čerstvá pesta) a vzala si to horší. Na chuti se to vždycky projeví.