Zadání soutěže
Krásný den všem! Doufám, že jste si v předešlém kole užili vaření polévek a budete pokračovat s nadšením a umem sobě vlastním i v tomto dalším kole soutěže. A co že nás to teď čeká? Plán je takový, že já Vám opět zadám téma, Vy mi zadané jídlo naservírujete a já už se budu jen ládovat...ehm já Vám jej pak zhodnotím.
4. HLAVNÍ CHOD
Asi nikoho nepřekvapilo, že po polévce bude následovat hlavní jídlo. Věřím, že mě zahrnete opět báječně chutnými recepty a už se na to moc těším! Chápu, že každý z nás má jiné chutě, jiné stravovací návyky a jinak toto jídlo připravuje, proto Vám nechávám zcela volnou ruku. Popusťte uzdu své kreativitě a fantazii a nechte mé chuťové buňky slintat nad skvostem, který mi naservírujete.
Pravidla:
- jídlo se bude skládat nejméně ze 3 ingrediencí
- kompletní postup
- 3 fotografie s Vaším kouzelnickým jménem a datem (může být dopsáno přímo do fotografie): 1. ingredience, 2. postup přípravy a 3. hotové jídlo (hezky naaranžované)
- fotografie mohou být nahrány přes galerii (hlavně pokud usilujete o archív) a přes funkční externí odkaz, pokud mi nepůjde z nějakého důvodu otevřít, čeká vás 0
- napište 1 palec textu o tom, proč jste zvolili toto jídlo, jak často si ho dopřáváte, cokoliv co Vás k tomu napadne
Hodnotit budu dle kvality a propracovanosti Vašeho hlavního chodu, který mi naservírujete.
Hodnocení hlavního chodu:
1) obyčejný hlavní chod - až 10 jednotek
2) hlavní chod, který už obsahuje větší přípravu, jako je tepelná příprava více ingrediencí před samotným vařením a složitější postup - až 15 jednotek
3) naprostá bomba, tedy hlavní chod, který mě uchvátí - až 20 jednotek
postup - 5 jednotek
text o připraveném hlavním chodu - 5 jednotek
Hodnocení jednotlivého hlavního chodu se sčítá spolu s postupem a textem. Moc se těším na to, co mi naservírujete! Odměnu nelze půlit.
Vypracování
Dobrý den, madam Rain,
tentokrát tu máme:
Těstoviny s krémovým pestem, rajčaty a cuketou
Ingredience
1 cuketa
1 velké rajče / několik cherry rajčat
1 stroužek česneku
1 citron (nebo citronová kůra a šťáva tak, jak je používám já)
1 zakysaná smetana
60g bazalkového pesta
1/2 zeleninového bujónu
2 lžíce vody z těstovin
nastrouhaný sýr
těstoviny
bazalka
sůl
pepř
Postup
Oficiálně se cuketa s rajčaty mají nejprve na 240°C/220°C horkovzduch opéct na 15 minut v troubě s olivovým olejem, solí a pepřem. Já jsem líná a nechci tahat ven remosku.
Neoficiálně tedy:
Dejte vařit vodu na těstoviny.
Mezitím nakrájejte cuketu a rajčata na menší kousky. Oloupejte a nakrájejte česnek, z citronu (pokud si to neusnadňujete jako já) ostrouhejte jen šlutou svrchní část kůry a nakrájejte na měsíčky.
Osolte vodu, dejte vařit těstoviny, a někdy ke konci odeberte 2 lžíce vody. Jakmile budou hotové, slijte (a případně přijdete trochu olivového oleje, ať se neslepí).
Mezitím rozehřejte pánvičku s olivovým olejem. Jakmile bude rozehřátá, přidejte cuketu a rajčata. Opékejte, dokud zelenina nezměkne.
Pak přidejte česnek a minutu ho opékejte, aby se nepřipálil.
Přidejte zakysanou smetanu, citronovou kůru, zeleninový bujon, a vodu z těstovin. 1-2 minuty mějte na mírném plameni.
Vmíchejte pesto (pokud jste cuketu a rajčata dělala v troubě, tak teď i zeleninu), okyselte trochou citronové šťávy, osolte, opepřete (případně obazalkujte, jestli máte sušenou).
Servírujte s pořádnou porcí nastrouhaného sýra, čerstvou bazalkou (dobrovolné), klidně i měsíčkem citronu.
Tenhle recept si v mé zjednodušené verzi vařím poměrně často. Nejsem nijak velká kuchařka, takže je pro mě důležité, aby recepty byly rychlé a dobré. Jistě by chuti prospělo i to nechat cuketu s rajčaty v troubě/remosce, ale nemám vždy náladu řešit umývání hrnce navíc a čekání na opečení.
Mám ho ráda zvlášť v létě, protože svěžest citronu v receptu je taková hravá. Jím tuhle kombinaci raději než kterýkoli salát.
Doporučuju k němu ale použí osvědčené pesto. Já jsem se zase spletla (v Albertovi mají 2 čerstvá pesta) a vzala si to horší. Na chuti se to vždycky projeví.