Zadání soutěže
Krásný den všem! Doufám, že jste si v předešlém kole užili vaření polévek a budete pokračovat s nadšením a umem sobě vlastním i v tomto dalším kole soutěže. A co že nás to teď čeká? Plán je takový, že já Vám opět zadám téma, Vy mi zadané jídlo naservírujete a já už se budu jen ládovat...ehm já Vám jej pak zhodnotím.
4. HLAVNÍ CHOD
Asi nikoho nepřekvapilo, že po polévce bude následovat hlavní jídlo. Věřím, že mě zahrnete opět báječně chutnými recepty a už se na to moc těším! Chápu, že každý z nás má jiné chutě, jiné stravovací návyky a jinak toto jídlo připravuje, proto Vám nechávám zcela volnou ruku. Popusťte uzdu své kreativitě a fantazii a nechte mé chuťové buňky slintat nad skvostem, který mi naservírujete.
Pravidla:
- jídlo se bude skládat nejméně ze 3 ingrediencí
- kompletní postup
- 3 fotografie s Vaším kouzelnickým jménem a datem (může být dopsáno přímo do fotografie): 1. ingredience, 2. postup přípravy a 3. hotové jídlo (hezky naaranžované)
- fotografie mohou být nahrány přes galerii (hlavně pokud usilujete o archív) a přes funkční externí odkaz, pokud mi nepůjde z nějakého důvodu otevřít, čeká vás 0
- napište 1 palec textu o tom, proč jste zvolili toto jídlo, jak často si ho dopřáváte, cokoliv co Vás k tomu napadne
Hodnotit budu dle kvality a propracovanosti Vašeho hlavního chodu, který mi naservírujete.
Hodnocení hlavního chodu:
1) obyčejný hlavní chod - až 10 jednotek
2) hlavní chod, který už obsahuje větší přípravu, jako je tepelná příprava více ingrediencí před samotným vařením a složitější postup - až 15 jednotek
3) naprostá bomba, tedy hlavní chod, který mě uchvátí - až 20 jednotek
postup - 5 jednotek
text o připraveném hlavním chodu - 5 jednotek
Hodnocení jednotlivého hlavního chodu se sčítá spolu s postupem a textem. Moc se těším na to, co mi naservírujete! Odměnu nelze půlit.
Vypracování
Zdravíčko! :)
Táákže, už jsem si myslela, že tuhle soutěž nedám, i když jsem ji plánovala udělat už od chvíle vypsání...Jenže...první varianta se mi nepovedla (to je tak, když člověk zkouší nový, neosvědčený recept a upraví si ho a ono to nevyjde), podruhé jsem měla v plánu posílat klasiku v podobě zapečených těstovin (nic okouzlujícího, ale jistota), jenomže mi nebylo dobře, a zapomněla jsem si to nafotit. Až včera večer mě osvítilo, co bych mohla uvařit i z toho mála, co mi tady zbylo! Mám tenhle recept celkem ráda, je bezmasý (ale vlastně klidně se dá přidat i třeba kuřecí maso) a ideální v okamžicích, kdy je potřeba zdělat už třeba i trochu povadlá rajčata a papriky. Navíc není zase až tak pracný nebo zdlouhavý, ale za to moc dobrý. Zároveň se celkem dobře dá regulovat počet porcí. Zkrátka značka ideál. Tak tedy:
Těstoviny s omáčkou z pečených rajčat a paprik
Ingredience:
- těstoviny dle vlastních preferencí
- rajčata
- paprika
- cibule - dle chuti a množství, já dávám spíše méně než více
- palice česneku
- olivový olej
- koření dle chuti - vhodné jsou např. italské nebo provencálské bylinky
- sůl, pepř
- ricotta
- černé olivy
- sýr parmazánového typu
(Olivy byly spontání nápad nakonec, takže na obrázku chybí. Parmazán jsem neměla, ale určitě by byl navrch skvělý!)
Postup:
Rajčata a papriku omyjeme a dáme na plech. Paprika se dá péci v celku, ale já preferuji ji přepůlit. Přidáme cibuli a česnek, který seřízneme tak, aby žádný stroužek neměl špičku. Vše zakapeme olivovým olejem a vložíme do předem vyhřáté trouby (cca 180 stupňů) na asi 30 minut. Z trouby vyndáme, když se na paprice vytvoří tmavé puchýře a česnek je zcela měkký.
Uvaříme těstoviny dle návodu.
Papriku vložíme do misky, kterou přikryjeme talířkem či pokličkou a chvíli necháme. Slupka se tak bude lépe stahovat. Rajčata můžeme slupky také zbavit, ale není to nutné. Také záleží na typu a síle slupky. Pečený česnek vymačkáme. Pokud je opravdu dobře upečený, neměl by to být problém, případně je dobré si pomoci hrotem vidličky.
Veškerou upečenou zeleninu rozmixujeme. Přidáme bylinky, sůl, pepř a přimícháme ricottu, která omáčku zjemní. Můžeme přidat nakrájené olivy. Pokud by se náhodou stalo, že omáčka bude příliš hustá (ještě se mi to nestalo), můžeme mírně zředit vodou z těstovin.
Teď záleží, jak moc rychlí a koordinačně šikovní kuchaři jste. Pokud vám omáčka a těstoviny nestihly vychladnout, je možné rovnou podávat. Osobně ale doporučuji omáčku smíchat s těstovinami a ještě trochu prohřát.
Nyní můžeme servírovat! Porci doporučuji posypat sýrem parmazánového typu.
Dobrou chuť!
pozn. Co se týče poměrů, nemám nijaké přesné. Záleží, co je zrovna potřeba zpracovat a kolik toho je. Z ingrediencí, které jsou na fotce ve výsledku jsou tak 3 až 4 porce.
______________
Měj se krásně!
Eleanor
PS. Linguine se fakt špatně aranžují! :D