Zadání domácího úkolu
Viz výklad. Prosím o všechna 3 menu.Vypracování
Dobrý den, posílám vypracování domácího dú pro tento termín:
1. Mudlovské slavnostní menu
Rozhodla jsem se postupovat podle příkladu z přednášky, nikdy jsem se žádné velké slavnostní hostiny neúčastnila, takže mé zkušenosti jsou v tomto ohledu nulové. Stejně tak inspirace pochází z hlubin internetu, kdy jsem si našla různá jídla, která jsem do menu sestavila dle svého rozumu a uvážení.
Aperitiv pro dospělé
Předkrm: Kachní paštika s omáčkou z lesních plodů
Polévka: Slepičí bujón s knedlíčky, nudlemi a čerstvými bylinkami
Ryba: Filé ze pstruha se špenátovým koláčkem a šafránovou pěnou
Hlavní chod: Vepřové kousky v parmezánovém těstíčku, pečené brambory
Dezert: Krém z bílé čokolády s bazalkou a malinami
Na závěr přípitek šampaňským pro dospělé a nealkoholickým šumivým vínem pro nezletilé.
2. Slavnostní kouzelnické menu
Kouzelníci si potrpí na dlouhé slavnostní večeře, protože stárnou pomaleji než mudlové, i čas strávený u jídla vnímají jinak. Není tedy neobvyklé, když kouzelníci stráví slavnostní večeří i hodiny, během kterých je podávána spousta chodů. Rozhodla jsem se pro obdobně kratší menu, jako je předchozí, avšak ryze kouzelnická jídla.
Aperitiv pro dospělé kouzelníky, např. Trollí šumivé víno
Studený předkrm: Nadýchaná pomazánka z ďasovcových očí s křupavou bagetou
Polévka: Jemný lopuchový krém s křupavou hrabáčí slaninou
Teplý předkrm: Marinované grilované kluběnky s kopřivami
Ryba: Dušená stehýnka bublinatky v páře s mandragorovým pyré
Hlavní chod: Medailonky z drsnochvosta s restovanými muchomůrkami
Dezert: Směs plodů lesa s pěnou z ranní rosy sypané duhou
Výběr skřítčích vín a dýňová šťáva pro mladé kouzelníky
Vybrané sýry z mléka hafoně, mantichory a sfingy
Dračí ovoce, hopsinky, pískavá jablíčka a kouzloborůvky
Na závěr samozřejmě sklenička ohnivé whisky na trávení, pro nezletilé například lávová horká čokoláda
3. Oslava narozenin babičky
Jedna moje babička mudlovská je, zkusím tedy sestavit menu pro ni. Potrpí si na klasická (podle mého i těžká) jídla, jak to u nich bylo vždy zvykem, budu se tím tedy řídit.
Předkrm: Škvarková pomazánka na tenkém krajíčku chleba
Polévka: Kuřecí vývar se zeleninou, nudlemi a masem
Hlavní chod: Vepřová pečeně, bílé a červené zelí, knedlík
Dezert: Tvarohový či pudinkový dort, roláda s pařížským krémem
Obložené mísy - domácí uzené, šunka od kosti, salámy, sýry, zelenina
Může se to zdát, že jsem menu pro babičku nějak odflákla a že je obyčejné, ovšem stavěla jsem na tom, jak to opravdu u nás doma chodí a jak ty oslavy probíhají. Jestli se divíte u dezertu, není to buď a nebo.. je to obojí a často je těch zákusků i víc. V přednášce jste se trefila správně, že babičky jsou často na sladké :)
Sinead Siobhain