Soutěže 1916
Výuka 2216
Semináře 753
Mrzimor

Autor: Nazarea Cuthbert
Práce odevzdána: 15. 7. 2014 21:42
Soutěž: Vaříme marmelády II.
Zadavatel soutěže: Silvia Honorová

Zadání soutěže

Názvy plodů už jsem od Vás dostala, super, děkuju. Ale teď bych potřebovala ještě nějaký ten dobrý kouzelnický recept, ať to správně zavaříme.

 

Ale pozor, opět žádné mudloviny. Naše marmelády jsou přeci mnohem snazší na přípravu a chutnější. Takže hledejte ve starých kuchařkách našich kouzelnických předků.

 

Přidejte alespoň 8 ingrediencí a popište mi recept alespoň na 3 palce.

Vypracování

Dobrý den,

posílám recept na mou nejoblíbenější marmeládu  - Bradavickou. Její příprava sice patří mezi ty středně náročné, ale výsledek rozhodně stojí za to.

S díky za zajímavou soutěž

Nazarea Cuthbert

 

Bradavická marmeláda
Ingredience:

5ks středně velkých mrzimek
tucet nebelvinek - 6 rudých a 6 červených
dva žejdlíky šťávy ze spárovky
půl kila plodu zmijelníku
litr ranní rosy na hradních hradbách nasbírané
hrst drcené smůly z vrby mlátičky
pět uncí fialového cukru z Roseforpu
dvacet Bertíkových fazolek
osm kapek šťávy z ďáblova osidla

Postup:
Mrzimky pečlivě omejeme a oddělíme černý střed od žluté dužiny. Žlutou dužinu nastrouháme do připravené nádoby, zalejeme ji dvěma žejdlíky šťávy ze spárovky a necháme odstát aspoň 10 minut.

Mezitím v hmoždíři rozdrtíme černý střed mrzimek společně s šesti červenými nebelvinkami a když směs získá nafialovělý odstín, přídáme osm kapek šťávy z ďáblova osidla a šest rudých nebelvinek. Opět rozmačkáme, promícháme a výslednou hmotu přidáme do směsi ze žluté dužiny.

Pod kotlíkem s litrem ranní rosy zatopíme, vhodíme hrst drcenné smůly a těsně před bodem varu i pět uncí fialového cukru z Roseforpu. Roztok 5 minut povaříme a potom do něj vhodíme půl kila nasekaného plodu zmijozelníku. Za občasného míchání vaříme na mírném plameni asi půl hodiny. Po půl hodině zkontrolujeme, zda plody zmijozelníku získali dostatečně měkkou konzistenci. Pokud ano, vhodíme do kotlíku přípravenou směs z mrzimky, spárovky a nebelvinky, dobře promícháme a necháme celou směs opět projít varem.

Nakonec do marmelády vhodíme dvacet Bertíkových fazolek, které zaručují, že každý ročník Bradavické marmelády je jedinečný a má svou vlastní, neopakovatelnou a nenapodobítelnou chuť.