Soutěže 1890
Výuka 2187
Semináře 749
Zmijozel

Autor: Lola da Colla
Práce odevzdána: 10. 9. 2010 22:12
Soutěž: Aby nám ty mozky nezakrněli
Zadavatel soutěže: Petula Laskavá

Zadání soutěže

Odpovězte na následující otázky:

Jak rychle se šíří tma?

Z čeho vypěstujete meloun bez pecek?

Proč jsou mrkve víc oranžové než pomeranče?

Každou odpověď očekávám alespoň na dva palce. Nehci po vás žádné věděcké údaje... zkuste zapřemýšlet a spíš nadhodit nějakou logickou myšlenku dle vaší libosti...

Vypracování

Jak rychle se šíří tma
Mudlové by na tuto otázku odpověděli nejspíš, že stejně rychle jako světlo, vždyť je to přece jasné. My jsme ale kouzelníci, a tak víme, že až zase tak moc jasné to vůbec není. Samozřejmě, že ve chvíli kdy přestane svítit světlo, nastává tma, ale jakou rychlostí? My, kouzelníci to dokážeme změřit pomocí velice přesných měření, ke kterým se používají bubáci. Tma se nemůže šířit o moc rychleji, než dokáže bubák utíkat, protože pak by to nemělo ten správný efekt. Proto rychlost šíření můžeme vyjádřit jako (průměrnou rychlost bubáka / délkou dráhy, po které běží) + 10* velikost rizika že je nablízku Chuck Norris. Průměrná rychlost bubáka je poměrně jasná, nutno dodat, že bubáci neoplývají přílišnou rychlostí. Délka dráhy je poměrně důležitá, protože bubák se velmi brzo unaví. Hodnota 10 se přičítá prostě proto, že tma musí být vždy před bubákem a riziko přítomnosti Chucka Norrise má velký vliv, protože se ho sám bubák bojí. Tímto jednoduchým výpočtem jsme získali rychlost šíření tmy.

Z čeho vypěstujete meloun bez pecek?
Meloun bez pecek byl velice dlouho snem všech pěstitelů, kteří chtěli přijít s něčím novým a neokoukaným. Takový meloun je i tajným přáním mého otce, který si na peckách pravidelně vylamuje zuby, a vypadávají mu plomby, takže se opravdu neřadí mezi jeho oblíbená jídla. Meloun bez pecek se dá vypěstovat zkřížením melounu a bezpeckového hroznového vína. K tomu potřebujete víno vyrobené z bezpeckového vína a několik semen obyčejného melounu. Do kotlíku obě dvě přísady vhodíte, a několik minut na mírném ohni mícháte. Potom musíte vyřknout tajnou formuli, která je ale opravdu přísně tajná, přidáte zahušťovadlo a slijete do lahvičky. Až hmota trochu ztuhne, vytvarujte ji do malých kuliček a vložte do mudlovského vynálezu, nazývajícího se mrazák, na hodinu. Mražení je velice důležitý proces a nelze ho vynechat! Kuličky potom můžete rovnou sázet a těšit se na meloun bez pecek.

Proč jsou mrkve víc oranžové než pomeranče?
Toto je dáno samotnou povahou těchto plodin. Už od nepaměti mrkve s pomeranči válčí o svou barvu. Mrkve mají prý odvěké právo na oranžovou, ale pomeranče, díky tomu, že jsou na slunci, jsou ve výhodě. Mrkve tento problém velmi dlouho řešily diplomatickou cestou, která ale vždy selhala. Hlavním důvodem byla jazyková bariéra, protože ještě nikdo se nenaučil zároveň jazyk mrkvoň a pomerančník. Po několika letech se mrkve rozhodly spor vyřešit vojenskou cestou, a pokusily se vytlačit pomeranče. Mnoho z nich bylo zákeřně probodnuto a zadupáno, nepodařilo se ale vyhladit celou populaci. Nyní začala být situace krizová, bledé mrkve vedle krásně oranžových pomerančů nikdo nechtěl. V roce 530 podle zeleninového kalendáře napadla Mrkváče Zeleného spásný nápad. Vybudoval armádu a podařilo se mu zajmout několik domácích skřítků. Od té doby každou noc armáda domácích skřítků vyrazí do polí, vyndají každou mrkev, temperami ji obarví na oranžovo a zahrabe zpět. Problém byl vyřešen, a obě strany jsou spokojeny.